Protest de avertisment al salariaților din învățământ. Federațiile sindicale amenință cu greva generală

Salariații din învățământ - membri de sindicat - s-au aflat în grevă de avertisment astăzi, între orele 11.00 şi 13.00.

19 Ianuarie 2022, 07:03 (actualizat 19 Ianuarie 2022, 14:57) Știrile TVR |

Aceștia vor asigura în acest interval doar supravegherea copiilor, fără nicio predare.

La protest participă aproximativ 150.000 de angajați din sistemul de învățământ.

Sunt două oraganizații sindicale care au organizat acest protest: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația ”Spiru Haret”.

Liderii de sindicat spun că protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat în ultima lună.

Sunt și revendicări legate de plata orelor suplimentare și a sporurilor. Este solicitată și majorarea posturilor din învățământ pentru că în foarte multe școli din întreaga țară este deficit de personal.

Cele mai importante revendicări sunt acordarea, de la începutul anului 2022, a salariilor de bază pentru personalul din învățământ şi alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației.

Învăţământul preuniversitar se îndreaptă către o grevă generală, în cazul în care Guvernul va continua să ignore sindicatele din educaţie, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, în timpul grevei de avertisment la care au participat angajaţii celor două mari federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar.

"Conform semnalelor noastre, greva de astăzi decurge bine, toată lumea e pe baricade. E greu de spus în câte unităţi de învăţământ s-a făcut grevă, pentru că faţă de ce ştiam acum 2-3 zile, semnalele sunt că tot mai multe şcoli s-au alăturat, adică şi cei nehotărâţi participă. Sunt multe şcoli care protestează, cele mai multe şcoli participă la grevă. Greva are loc la locul de muncă, s-au luat măsuri astfel încât elevii să fie în siguranţă, nu se predă, nu se ascultă absolut nimic, asta este greva. Mai problematic este la grădiniţă, acolo treaba e mai delicată, cu copiii mici trimişi la grădiniţă, acolo au program de masă... Educatoarele şi-au făcut treaba, adică e tot avertisment, dar i-au supravegheat pe copii, că nu aveau altfel cum", a afirmat Simion Hancescu.

Preşedintele FSLI a subliniat că sindicatele din învăţământ solicită de aproape o lună şi jumătate o întrevedere cu prim-ministrul.

"Prim-ministrul ne tot 'ameninţă' că se întâlneşte cu noi, dar nimic concret. Din 6 decembrie tot cerem această întâlnire, iată că sunt multe zile de atunci şi nu s-a pus în practică deocamdată. Oamenii aşteaptă totuşi un punct de vedere, să vadă un dram de bunăvoinţă - sunt speranţe în acest an (pentru majorarea salariilor, n.r.)? Nu sunt? Se va întâmpla ceva în a doua parte a anului, putem veni cu o suplimentare dacă încasările bugetare în a doua parte a anului sunt în regulă? Dar deocamdată această politică a struţului nu e benefică, iar la cât de porniţi şi de revoltaţi sunt oamenii, şi după cum s-au pronunţat în urma referendumului, se conturează o grevă generală. Dacă Guvernul va fi impasibil mai departe, ne îndreptăm către o grevă generală. Vom stabili exact momentul acestei greve, ca să fie şi de impact. Este îmbucurător faptul că părinţii şi-au exprimat public sprijinul şi ne dau dreptate, şi ei recunosc că dreptatea este de partea noastră", a menţionat Simion Hancescu.

Liderul FSLI a subliniat că România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte finanţarea învăţământului.

"Noi cu ministrul Educaţiei vorbim zilnic, problema e în altă parte, nu la Ministerul Educaţiei. Problema este la Guvern, la Finanţe. Ministerul Educaţiei este bine intenţionat, ministrul a şi spus public că avem dreptate şi salariile sunt mici în învăţământ, complet neatractive. Deci avem Ministerul Educaţiei de partea noastră. Orice om raţional trebuie să fie de partea noastră şi eu am speranţa că întreaga societate trebuie să sprijine acest demers al nostru, pentru că educaţia este bunul tuturor, până la urmă şi avem nevoie de un învăţământ de calitate. Nu e vorba numai de salariile noastre, e vorba şi de infrastructură, de finanţarea generală a învăţământului, care lasă de dorit. Suntem pe penultimul loc în Europa în acest moment, în ceea ce priveşte finanţarea învăţământului", a încheiat Simion Hancescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "SPIRU HARET", Marius Nistor, a confirmat, pentru AGERPRES, că dacă Guvernul nu va discuta cu sindicatele din educaţie, există premisele declanşării grevei generale.

"Greva de avertisment decurge foarte bine - eu am mers prin şcoli şi merg şi prin alte unităţi de învăţământ, iar colegii şi-au exprimat solidaritatea în privinţa susţinerii revendicărilor, care au fost aduse la cunoştinţa prim-ministrului şi sunt dispuşi să meargă mai departe în situaţia în care nu va exista o reacţie clară din partea Executivului, cu soluţii pentru rezolvarea problemelor deja înaintate. (...) Orice tip de acţiune este posibilă mai departe. Dacă se va discuta cu reprezentanţii Guvernului, colegii noştri vor fi ţinuţi la curent, iar ei decid fiecare pas pe care îl vom face. Ei ne spun dacă mergem mai departe sau nu. Dacă nu există nicio reacţie (de la Guvern, n.r.), există clar premisele declanşării grevei generale. În şcolile în care am fost până în momentul de faţă, mesajul colegilor a fost destul de ferm: mergem până la capăt", a declarat Marius Nistor.

Liderul FSE "SPIRU HARET" a precizat că mulţi angajaţi din educaţie care nu sunt membri de sindicat au susţinut greva de avertisment.

"Nu avem niciun răspuns la această oră de la Guvern, am fost mai preocupaţi în acest interval de timp să fim alături de colegii noştri şi să monitorizăm modul în care se desfăşoară această acţiune, pentru că trebuie să fim atenţi şi la ceea ce se întâmplă cu copiii, mai ales cu cei care sunt în învăţământul preşcolar şi primar. Deci aşteptăm să vedem reacţiile Executivului. Premierul a declarat săptămâna trecută că în această săptămână organizează o întâlnire cu reprezentanţii structurilor din învăţământ. Aşteptăm şi noi să se concretizeze, pentru că nu avem niciun semnal din partea Guvernului până la această oră. Am avut azi surpriza astăzi să constatăm că sunt nemembri de sindicat care susţin demersul în cauză", a afirmat Marius Nistor.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat miercuri că profesorii au dreptate să fie nemulţumiţi şi Comitetul interministerial, care urmează să fie constituit, va căuta soluţii să rezolve această problemă, menţionând că PSD este deschis de dialog.

"Profesorii sunt nemulţumiţi şi au dreptate să fie nemulţumiţi. Venim, totuşi, după 2 ani de îngheţări în sistemul public de salarizare. Suntem în situaţia în care s-a agreat la nivelul coaliţiei şi constituim acel Comitet interministerial să căutăm soluţii să rezolvăm problema, pentru că pe oameni asta îi interesează. Eşti la guvernare, trebuie să găseşti soluţii", a declarat Budăi la sediul PSD.

Întrebat ce le transmite părinţilor, în urma faptului că nu se fac ore având în vedere greva profesorilor, Budăi a spus că este deschis la dialog.

"Suntem deschişi la dialog şi că prezenţa PSD la guvernare este o garanţie că ceea ce noi am promis în programul de guvernare ne ţinem de cuvânt. Am avut, după cum bine ştiţi, acel pachet social care a fost prioritatea zero a PSD, suntem în continuare la dispoziţia dumnealor, deschişi la dialog, pe măsură ce lucrăm în acest Comitet interministerial, să transferăm informaţiile în Consiliul Naţional Tripartit şi acolo să luăm deciziile împreună, aşa am stabilit la ultimul Consiliu Tripartit, am discutat cu partenerii sociali, au agreat acest mod de lucru, suntem în implementare", a adăugat Budăi.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI