Greva angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti s-a încheiat, dar problemele au rămas. Conducerea STB anunță că cei care au oprit lucrul timp de 5 zile vor plăti

Autobuze STB
Autobuze STB
25 ianuarie 2022, 07:38

Autobuzele, tramvaiele și troleibuzele au revenit pe traseu. Cu toate acestea, conducerea societății de transport anunţă că va lua măsuri împotriva celor care nu au respectat contractul de muncă și au oprit lucrul timp de 5 zile.

ADRIAN CRIȚ, directorul STB: Se vor constitui comisii de analiză și punctual, se va analiza, de la caz la caz, vinovăția angajaților. Vina majoră o au cei care au declanșat acest protest ilegal, angajații au fost manipulați.

Șeful STB a mai anunțat că va face un audit extern pentru a evalua pierderile și pentru a recupera prejudiciul de la cei care au declanșat greva.

Negocierile decisive au avut loc aseară, la Primăria Generală, între Consiliul de Administrație și sindicatul reprezentativ al STB, care a cerut din nou demiterea directorului companiei. Cerința sindicaliștilor a rămas însă fără rezolvare.

NICUȘOR DAN, primarul general al Capitalei: Sindicatul majoritar a venit să ceară exact ce știa că nu poate să primească de la CA: demisia directorului general.

De sâmbătă și până astăzi, 15 sindicaliști STB au fost audiați de Poliția Transport Public, dar au refuzat să facă declarații în fața anchetatorilor. Printre aceștia, și Vasile Petrariu, liderul sindicatului reprezentativ.

VASILE PETRARIU, președinte, Sindicatul Transportatorilor București: Astăzi dimineață s-a reluat activitatea, aseară am avut o discuție cu membrii CA la sediul Primăriei. Membrii CA au venit cu această rugăminte de a vorbi cu salariații, pentru a-și relua activitatea.

În această dimineață, la ora 6, erau pe străzile Capitalei aproape 1.300 de vehicule, dintr-un total programat de 1.400.

Odată cu începerea programului, la sediul instituției, zeci de persoane au venit să-și depună CV-urile. De ieri, după ce a fost postat anunțul pe site-ul STB, au fost înregistrate peste 300 de cereri. Salariul unui șofer de autobuz variază între 4.500 și 5.500 de lei. Se adaugă tichetele de masă în valoare de 440 de lei.

Șoferii și vatmanii STB au intrat joi dimineață în grevă spontană. Protestul a fost suspendat de Tribunalul București, care a decis că este ilegal. În cele 5 zile de grevă, STB a înregistrat pierderi de aproximativ 25 de milioane de lei.

_________________________-

Având în vedere că astăzi 25.01.2022 este zi normală de lucru şi impactul asupra cetăţenilor este unul foarte mare, că în ziua de 24.01.2022 ora 20:00 am avut o discuţie cu membri Consiliului de Administraţie care au promis că analizează doleanţele salariaţilor în perioada următoare, că astăzi 25.01.2022 vom avea o discuţie la Palatul Parlamentului cu o delegaţie parlamentară care să analizeze problemele la nivelul STB SA, s-a discutat la nivelul fiecărui depou şi autobază, celelalte entităţi, iar salariaţii au decis suspendarea acţiunii de protest şi reluarea lucrului, a anunţat marţi Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti într-un comunicat.

Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti a preluat problematica ridicată în această perioadă şi va face demersuri către autorităţile decidente în vederea rezolvării acestora.

Potrivit Agerpres care îl citează pe directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, marţi dimineaţa, la ora 6:00, erau pe traseu 1287 de vehicule dintr-un total programat de 1.394.

Astfel, în Capitală circulau 246 de tramvaie, dintr-un total programat de 259, respectiv 161 de troleibuze din 166 vehicule, în timp ce numărul autobuzelor era de 880 din 969 programate pentru ora menţionată.

Protestul STB reprezintă un moment de cotitură pentru administraţia din Bucureşti, afirmă viceprimarul Stelian Bujduveanu, după încheierea grevei salariaţilor de la Societatea de Transport din Capitală.

Avem de ales între drumul spre viitor – prin reforme şi respect faţă de cetăţeni – sau „vechea cale”, în care oamenii sunt trataţi „cu spatele”, iar oraşul rămâne în trecut, neputincios şi captiv al unor grupuri de interese„, a scris Bujduveanu, marţi dimineaţa, pe pagina sa de Facebook.

El menţionează că „transportul public funcţionează la capacitate maximă, începând cu ora 7,00”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite