Greta Thunberg şi sute de activişti pentru climă, autorizaţi de un tribunal să dea în judecată statul suedez

Greta Thunberg
Greta Thunberg
21 martie 2023, 13:59

Greta Thunberg şi alţi 600 de tineri activişti din asociaţia Aurora au dat în judecată statul suedez în noiembrie 2022, susţinând că acesta trebuie să facă mai mult pentru a limita încălzirea climei cu cel mult 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială dacă doreşte să respecte Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Marţi, Tribunalul Districtual Nacka a decis că procesul poate să continue, după ce asociaţia a făcut o serie de ajustări în plângerea depusă în instanţă.

„Tribunalul Districtual a emis astăzi o citaţie oficială într-un proces colectiv intens mediatizat. În acest dosar, Tribunalului Districtual i s-a cerut să stabilească dacă statul are obligaţia de a lua anumite măsuri specifice pentru a limita schimbările climatice”, a precizat instanţa suedeză.

Statul suedez are la dispoziţie trei luni pentru a răspunde acuzaţiilor înainte ca speţa să fie judecată sau soluţionată printr-un acord încheiat între cele două părţi, precizează tribunalul, care nu poate să spună când ar finaliza acest proces.

Contactat prin e-mail, cancelarul suedez pentru Justiţie nu a răspuns deocamdată invitaţiei de a face declaraţii pe această temă.

Asociaţia Aurora doreşte ca instanţa să decidă că Suedia ar trebui să îşi reducă emisiile de CO2 cu cel puţin 6,5 milioane – 9,4 milioane de tone pe an, începând din 2019.

„Sănătatea şi viitorul planetei, precum şi al nostru, depind direct de decizia politicienilor de a recunoaşte sau de a nu recunoaşte gravitatea crizei climatice, iar Aurora va face tot ceea ce va putea pentru a vă determina să procedaţi astfel”, au declarat reprezentanţii asociaţiei într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului suedez în 2022.

Luni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că „bomba climatică este un ceas care ticăie” şi a cerut ţărilor bogate să îşi reducă emisiile mai devreme, după o nouă evaluare a oamenilor de ştiinţă, care afirmă că omenirea mai are la dispoziţie foarte puţin timp pentru a limita schimbările climatice.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite