Greta Thunberg a condamnat inerția liderilor mondiali în privința combaterii schimbărilor climatice: „Ne dezamăgiți, dar tinerii încep să înțeleagă trădarea voastră!”

Greta Thunberg
Greta Thunberg
24 septembrie 2019, 11:20

În discursul său la ONU, în cadrul summitului privind acțiunile climatice, adolescenta a prevăzut că nu vor fi prezentate planuri și soluții care să permită o reducere radicală a emisiilor de gaze cu efect de seră, măsuri despre care oamenii de știință afirmă că sunt necesare pentru a evita o perturbare climatică catastrofală.

Thunberg a acuzat liderii mondiali că „nu au maturitatea să recunoască lucrurile așa cum sunt”.

„Mi-aţi furat visele și copilăria cu cuvintele voastre deșarte. Totuși, sunt unul dintre norocoși”, a declarat Thunberg. „Oamenii suferă, oamenii mor”, a afirmat ea.

„Ne dezamăgiți, dar tinerii încep să înțeleagă trădarea voastră”, a avertizat tânăra.

„Ochii tuturor generațiilor viitoare sunt ațintiți asupra voastră și dacă alegeți sa ne dezamăgiți, vă spun că nu vă vom ierta niciodată. Nu vă vom lăsa să scăpați cu asta. Aici, acum, tragem linia. Lumea se trezește și schimbarea vine, indiferent dacă vă place sau nu!„, a conchis Thunberg.

Desfășurarea summitului, la care au participat oficiali de rang înalt din zeci de țări, a confirmat pronosticul tinerei în ceea ce privește rezultatele concrete ale evenimentului, relatează cotidianul The Guardian.

Premierul indian Narendra Modi a declarat că „s-a încheiat timpul vorbelor” și a prezentat un plan de intensificare a dezvoltării sectorului energiei regenerabile, însă nu a anunțat nicio măsură de renunțare la exploatarea și folosirea cărbunelui – un obiectiv cheie propus de António Guterres, secretarul Națiunilor Unite.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a anunțat că țara sa va înceta să extragă cărbune începând din anul 2038, însă durata îndelungată de timp până când va fi introdusă măsura a dezamăgit activiștii pentru mediu.

Mai mult, China, una din țările cu cele mai mari emisii de gaze cu efecte de seră, a refuzat să introducă vreo nouă măsură cu rolul de a gestiona criza climatică.

Președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat Uniunea Europeană să depună mai multe eforturi pentru a diminua emisiile poluante.

Lideri mondiali din zeci de țări au participat la summitul ONU privind acțiunile climatice eveniment care s-a desfășurat luni la New York, și în cadrul căruia au fost discuții despre modul identificarea de acțiuni și metode care să amelioreze starea mediului înconjurător.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite