Grefierii au protestat față de abrogarea pensiilor de serviciu. Judecătorii îi susțin. Licu: Sper că rațiunea va învinge până la urmă

18 decembrie 2019, 10:49

Votul final pentru proiectul PNL de eliminare a pensiilor speciale a fost amânat

Magistratii si angajatii tribunalelor si parchetelor nu vor sa ramana fara pensii speciale. Grefierii si judecatorii au protestat in strada, nemultumiti ca isi vor pierde aceste beneficii. Tensiuni au fost inclusiv la CSM.

Judecătorii susțin protestul grefierilor

ACTUALIZARE Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) au trimis un comunicat de presă comun în care își arată susținerea față de protestul grefierilor față de abrogarea pensiilor speciale.

Judecătorii Curții de Apel București spun că pensia de serviciu nu constituie „în niciun caz un privilegiu, ci o compensație pentru activitatea supusă celui mai sever regim de incompatibilități și interdicții”. Judecătorii cer să se renunțe la inițiativele care afectează independența justiției.

__________________

Motivul îl reprezintă soluția adoptată de către Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților de adoptare a proiectului de lege care privește abrogarea pensiilor de serviciu și pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar, conform unui comunicat al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD).

„Deși în ședința din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019”, subliniază sursa citată.

Sindicaliștii grefierilor susțin că, deși Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților miercuri.

Licu, despre protestul grefierilor: Sper să nu fie blocată activitatea instanțelor și a parchetelor

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a spus, miercuri, referitor la acțiunea de protest a grefierilor față de abrogarea pensiilor de serviciu, că speră că „rațiunea va învinge până la urmă” și că activitatea instanțelor și a parchetelor nu va fi blocată.

„Sper că nu vor fi abrogate pensiile speciale pentru magistrați. Singurul amendament pe care îl am de făcut este acela că nu este normal ca valoarea, cuantumul să nu fie mai mare decât salariul echivalent al celui care muncește. Aici ar trebui eliminată această discrepanță. În rest, cu eliminarea nu suntem de acord. Sper să nu se blocheze activitatea parchetelor, sper să nu se blocheze activitatea instanțelor. Serăm că rațiunea va învinge până la urmă și în urma unui dialog, pe care îl vom avea și aici la CSM sper să fie constructiv”, a spus Licu, la intrarea în sediul CSM.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite