Grefierii au încetat complet activitatea pentru o perioadă nedeterminată. S-a convenit constituirea unui grup de lucru pe problematica legată de pensiile și salarizarea din domeniu

Aproximativ 6.000 de grefieri din toată țara au încetat complet activitatea pentru o perioadă nedeterminată. Ei protestează astfel față de intenția guvernanților de a le elimina pensiile de serviciu. În plus, grefierii solicită condiții mai bune de muncă și salarii majorate. În urma discuțiilor cu premierul Ludovic Orban s-a convenit constituirea unui grup de lucru în vederea identificării de soluții legislative la problematica legată de pensiile și salarizarea din domeniu.

28 Ianuarie 2020, 12:13 (actualizat 28 Ianuarie 2020, 14:57) |
Grefierii au paralizat instanțele de judecată
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Grefierii solicită un dialog real cu ministrul Justiției.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat marţi că reprezentanţii organizaţiei şi ai sindicatelor grefierilor şi personalului auxiliar din justiţie au convenit cu premierul constituirea unui grup de lucru în vederea identificării de soluţii legislative la problematica legată de pensiile şi salarizarea din domeniu.

"Întâlnirea de astăzi a vizat două subiecte, ambele au incidenţă cu corpul profesional al grefierilor şi al personalului auxiliar din Justiţie. Subiectul numărul unu a vizat iniţiativele parlamentare de modificare a legii pensiilor acestui corp profesional. Concluzia întâlnirii: Guvernul nu-şi asumă politic vreun astfel de proiect de lege. În ceea ce îi priveşte, au disponibilitatea de a ne aşeza la masă şi a discuta o posibilă ameliorare a cadrului legislativ sau modificare a acestuia pentru toate corpurile profesionale, însă este un demers de durată, nu un demers care să se tranşeze de pe o zi pe alta", a declarat Dumitru Costin la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria cu premierul Ludovic Orban şi miniştrii de resort.

Preşedintele BNS a adăugat că al doilea subiect discutat a fost despre "dezechilibrele în salarizare".

"Există, odată cu aplicarea Legii 153, o multitudine de speţe individuale care au dus la apariţia unor discriminări în interiorul acestui corp profesional, lucru pe care l-am semnalat în ultimii 2 ani, inclusiv prin acţiuni de protest organizate aici, în Piaţa Victoriei. Pentru a vă da seama de dimensiunea, dar şi de gravitatea acestor speţe, doar de la începutul acestui an au fost înregistrate în instanţele din România peste 400 de cazuri individuale care vizează astfel de discriminări în ceea ce priveşte salarizarea acestor categorii socio-profesionale. Pe cale de consecinţă, am convenit cu premierul ca începând de săptămâna viitoare să constituim un grup de lucru care va include reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai Ministerului Muncii şi reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe. Evident, structura noastră sindicală, Federaţia Publisind împreună cu sindicatele afiliate din domeniu vor delega reprezentanţi sindicali care au deja materialele pregătite, analizele pentru a lucra împreună şi a găsi nişte soluţii pentru a stopa această nebunie care se manifestă astăzi în tot corpul profesional al grefierilor şi al personalului auxiliar", a mai declarat Dumitru Costin.

_____________________________

Dincolo de păstrarea pensiilor de serviciu, grefierii cer un dialog real cu ministrul Justiției pentru ca doleanțele lor să fie rezolvate.

La nivelul instanțelor din Timiș toți cei aproximativ 200 de grefieri nu mai lucrează de astăzi. Potrivit unei informări trimise de reprezentații grefierilor din Palatul Dicasterial din Timișoara la conducerea Curții de Apel, de astăzi, grefierii și întreg personalul auxiliar din cadrul instanțelor de judecată din Timișoara (Judecătorie, Tribunal și Curtea de Apel) au decis să întrerupă total activitatea la serviciile de grefa, arhiva, registratura.

Prin urmare, cetățenii / justițiabilii, avocații, consilierii juridici sunt rugați să transmită documentele doar prin poșta, poșta electronica sau fax. De altfel, la Timișoara, magistrații Curții de Apel și-au suspendat și ei activitatea pe termen nedeterminat încă de săptămâna trecută.

Judecătorii soluționează doar cazuri de urgență, din penal și civil. Reprezentanții grefierilor s-au întâlnit cu premierul Ludovic Orban care le-a spus că așteaptă decizia privind pensiile speciale care va fi luată astăzi în Parlament.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 18°C
IASI 11°C 15°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 7°C 11°C
CRAIOVA 15°C 17°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI