Greenpeace: Panourile fotovoltaice ar putea fi soluţia pentru facturi mici la energie şi pentru reducerea poluării. În Beclean, soluţia a fost aplicată pe mai multe clădiri din oraş

Panourile fotovoltaice, instalate pe clădirile publice din oraşe, ar putea fi soluţia pentru a scăpa de facturile mari la energie, dar şi de poluare. O spun reprezentanţii Greenpeace după un studiu făcut în 11 localităţi urbane din ţară. Rezultatele arată că panourile solare ar putea produce chiar şi de câteva ori mai multă energie decât cea necesară. În Beclean, de exemplu, soluţia a fost aplicată pe mai multe clădiri din oraş, iar rezultatele deja se simt.

09 Iunie 2022, 20:50 Știrile TVR |
Economii cu ajutorul panourilor solare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cu fonduri europene, municipalitatea din Beclean a montat panouri fotovoltaice pe spital şi policlinică, dar şi pe grădiniţă. Conducerea spitalului spune ca beneficiile noului sistem se văd deja.

Şi o grădiniţă unde învaţă 200 de copii a fost modernizată cu fonduri europene şi are acum o instalaţie cu panouri solare.

Experienţele de acest gen vin să confirme cifrele din raportul Greenpeace.

Acoperişurile clădirilor publice din cele 11 oraşe avute în vedere în studiu au o suprafaţă de peste un milion de metri pătraţi. Odată acoperite cu panouri fotovoltaice ar face minuni pentru bugetele locale.

Coordonator campanii Greenpeace România, Marian Mandru: La nivelul Comisiei Europene deja s-a ancorat data de 2027 pentru a pune fotovoltaice pe toate clădirile publice şi comerciale.

Iar Spania chiar o face. Vrea să instaleze panouri solare pe toate clădirile publice, iar Valencia este lider în energia verde cu 320 de zile de soare pe an. Primăria a instalat deja panouri solare pe jumătate din clădirile municipalităţii şi chiar în cimitire. Şi localnicii se asociază pentru a-şi instala panouri fotovoltaice pe blocuri pentru propriul consum.

În afară de facturile mai mici la energie spaniolii au şi alte avantaje, precum deduceri fiscale de până la 8000 de euro de persoană şi o reducere cu 50 la sută a impozitului anual pentru locuinţe.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 29°C
IASI 28°C 22°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 26°C 27°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 25°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI