GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei, critică Legile Justiției din România

11 aprilie 2018, 14:27

Raportul experților GRECO recomandă abandonarea ideii de înființare a parchetului special pentru magistrați. Specialiștii europeni spun că reducerea vârstei de pensionare la magistrați de la 25 de ani vechime, la 20 va duce la o hemoragie masivă în sistem. În jur de 2.000 din cei 8.000 de magistrați ar putea pleca, mai ales că îi așteaptă pensii de 75 la sută din salariu sau chiar mai mari ca salariul. Aproape toți judecătorii de la Înalta Curte s-ar putea pensiona, atrag atenția experții europeni.

Anca Codreanu, judecător, Forumul Magistraților: „Nu neapărat să fie abandonate sau să fie retrase, ci exact cum subliniază Raportul GRECO, dacă tot este să modificăm legile Justiţiei, să le modificăm în sensul în care a priori să realizăm nişte studii de impact”.

Raportul GRECO critică și încercarea de revocare a șefei DNA, dar și intenția de a pune prag la abuzul în serviciu la 200.000 de euro, într-o țară în care salariile medii lunare sunt între 600 – 800 de euro. Liderii Opoziției spun că Puterea ar trebui să țină cont de acest raport.

Ludovic Orban, lider PNL: „Nu poți să nu ții cont de acest raport, Grupul Statelor Împotriva Corupției este o organizație importantă, cu mare influență”.

Ion Stelian, USR: „Legea, în ansamblul său, este inoportună și cred că România nu avea nevoie de așa ceva la ora actuală”.

Reprezentanții PSD se apără și susțin că modificările propuse au fost validate de Curtea Constituțională.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: „Majoritatea articolelor au fost declarate constituționale, pe cale de consecință nu afectează independența judecătorilor și procurorilor, iar puținele articole care au fost declarată neconstituționale au fost declarate pe alte motive”.

Cele trei legi ale Justiției au fost adoptate de Parlament și merg la promulgare la președinte. Șeful statului și Opoziția pot să le conteste din nou la Curtea Constituțională. Forumul Magistraților cere însă președintelui, Guvernului și parlamentului să ceară și un punct de vedere al Comisiei de la Veneția.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite