Grecia vrea să ramburseze anticipat o parte din împrumuturile acordate de FMI

Grecia a făcut o cerere către Mecanismul European de Stabilitate, fondul de salvare al zonei euro, pentru a-i aproba rambursarea anticipată a unei părţi din datoriile către Fondul Monetar Internaţional, au indicat oficiali guvernamentali pentru agenția Reuters.

10 Februarie 2021, 14:21 (actualizat 10 Februarie 2021, 15:03) |
Steag Grecia / FOTO: Autor: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Începând din anul 2010, Grecia a primit trei pachete internaţionale de asistenţă de la zona euro şi FMI, în valoare de 280 miliarde de euro.

Grecia a pus punct ultimului acord de asistenţă în luna august 2018. De atunci şi-a asigurat necesarul de finanţare prin împrumuturi de pe pieţele de obligaţiuni.

În acest an, Grecia vrea să ramburseze datorii în valoare de 3,3 miliarde de euro către FMI, din împrumuturi restante în valoare de 5 miliarde de euro care trebuie achitate până în 2024.

Achitarea anticipată a datoriilor le permite autorităţilor de la Atena să taie din costurile cu serviciul datoriei, pentru că împrumuturile acordate de FMI au o dobândă mai mare decât cea pe care ar plăti-o în prezent Grecia dacă s-ar împrumuta de pe piaţă.

"Este vorba de împrumuturi care expiră în 2021 şi 2022", a declarat unul dintre oficialii guvernamentali citaţi de Reuters.

Guvernul grec a rambursat deja anticipat o parte din împrumuturile de la FMI în luna noiembrie 2019. În prezent, autorităţile de la Atena dispun de o rezervă de numerar în valoare de aproximativ 32 de miliarde de euro, suficientă pentru a acoperi datoriile care ajung la maturitate în următorii 2 ani.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 5°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 1°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI