Grecia va folosi profiturile din turism de anul acesta pentru a subvenţiona facturile la electricitate

Grecia subvenționează facturile la electricitate
Grecia subvenționează facturile la electricitate
5 septembrie 2022, 16:19

„Există un spaţiu fiscal suplimentar graţie unei execuţii bugetare bune şi a creşterii solide, în pofida crizei energetice. Desigur, performanţele impresionante înregistrate de sectorul turismului au ajutat şi ele în mod semnificativ”, a spus Giannis Oikonomou.

Grecia ar urma să treacă de 18,2 miliarde de euro profit anul acesta din turism – cea mai importantă sursă de venituri pentru această țară.

Prin finanțarea subvenţiilor pe care le-a oferit gospodăriilor şi firmelor începând încă de anul trecut, se va reduce povara creată de explozia preţurilor la energie, apărută după ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa.

Și ministrul elen al Finanţelor, Christos Staikouras, a spus că autorităţile vor cheltui peste 10 miliarde de euro, faţă de ţinta iniţială de 8,5 miliarde de euro, pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor la gaze şi electricitate în acest an.

„Ar trebui să fim foarte atenţi cu privire la atingerea ţintelor fiscale pentru că pieţele financiare iau în serios aceste ţinte”, a spus Christos Staikouras pentru un post de radio.

Pe lângă subvenţii, Grecia a introdus un plafon asupra plăţilor către producătorii de electricitate, care să reflecte costurile lor reale de producţie, ceea ce a împiedicat practic încărcarea facturilor la electricitate, iar sumele strânse de această schemă sunt direcţionate spre finanţarea subvenţiilor.

20% din Produsul Intern Brut al Greciei vine din turism, ramură care generează și unul din cinci locuri de muncă.

În 2019, Grecia a înregistrat un număr record de 32 de milioane de vizitatori, care au generat venituri de aproximativ 18 miliarde de euro.

Iar 2020 a fost cel mai slab an din istorie, din cauza pandemiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

Grecia a oficiat prima căsătorie între persoane de acelaşi sex