Grecia şi Bulgaria analizează proiectul unui oleoduct Trans-Balkan de 300 km

oleoduct
oleoduct
16 februarie 2023, 14:21

Bulgaria analizează construirea unui oleoduct Trans-Balkan de 300 km, care să asigure aprovizionarea cu ţiţei din afara Rusiei pentru singura sa rafinărie de la Marea Neagră (controlată de grupul rus Lukoil).

După întâlnirea la Atena cu preşedintele bulgar Rumen Radev, Mitsotakis a declarat că oleoductul va oferi Bulgariei surse alternative de aprovizionare şi un mod „mai sigur, mai rapid şi mai ieftin” de a transfera combustibilul.

În condiţiile în care, în urma războiului, Moscova a tăiat livrările de gaze către Bulgaria, Grecia a oferit gaze prin singurul să terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) de la Revithoussa, la vest de Atena.

Cele două ţări au convenit de asemenea ca producătorii eleni de energie să poată stoca gaze în Bulgaria, în timp ce firmele bulgare ar putea folosi Revithoussa, a explicat Mitsotakis.

Acesta a adăugat: „Ambele ţări vor avea asigurat accesul la infrastructura crucială pentru securitatea lor energetică”.

Grecia vrea să devină o rută europeană cheie de tranzit pentru gazele care vin în zona Balcanilor de la Marea Mediterană dar şi din nord, şi pentru acest obiectiv majorează investiţiile în infrastructură.

Anul trecut, Atena a majorat aprovizionarea cu GNL, în special din Statele Unite şi Egipt.

Compania DESFA, care operează sistemul naţional de transport de gaze naturale din Grecia, intenţionează să cheltuie până în 2032 aproximativ un miliard de euro pentru extinderea capacităţii reţelei, ceea ce va permite ţării să-şi majoreze de aproape patru ori capacitatea de export a gazelor către ţările vecine.

Aprovizionarea cu ţiţei non-rusesc a rafinăriei de la Burgas ar putea fi complicată de congestionarea traficului navelor în strâmtoarea Bosfor, ceea ce face dintr-o conductă petrolieră care să ajungă în Grecia o opţiune atractivă şi mai eficientă din punct de vedere al costurilor, au apreciat recent mai mulţi oficiali guvernamentali bulgari.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite