Grecia, paralizată miercuri de o grevă generală împotriva creşterii preţurilor

Grevă generală în Grecia
Grevă generală în Grecia
9 noiembrie 2022, 13:42

Capitala greacă, unde circulaţia auto este de obicei una intensă, părea aproape un oraş mort miercuri dimineaţa, transporturile în comun – autobuzele, metroul, tramvaiul, trenul interurban, precum şi taxiurile – încetând să funcţioneze.

Nicio legătură maritimă nu este asigurată între continent şi insulele din Marea Egee (est) şi Ionică (vest), din cauza participării sindicatului marinarilor (PNO) la grevă, a doua de la începutul acestui an împotriva scăderii puterii de cumpărare.

„Scumpirea vieţii este insuportabilă„, „cerem creşterea salariilor şi o protecţie socială pentru toată lumea”, se putea citi pe marele afiş al Confederaţiei salariaţilor din sistemul privat GSEE, cea mai mare din Grecia.

GSEE a îndemnat la o manifestaţie care să înceapă la orele locale 11:00 în centrul Atenei şi în alte oraşe ale ţării.

La rândul său, sindicatul funcţionarilor (Adedy) susţine într-un comunicat că „ajutoarele orizontale (ale guvernului) nu sunt o soluţie pentru salariaţi şi societate după explozia preţului la energie şi la produsele de bază”. „Salariaţii sunt cei care plătesc preţul scumpirii vieţii”, a criticat Adedy, îndemnând de asemenea la manifestaţii în întreaga ţară.

Guvernul grec a anunţat că va debloca 5,5 miliarde de euro, cu un ajutor excepţional de 250 de euro acordat persoanelor cu cele mai mici venituri care nu-şi pot plăti în special facturile la curent electric, cu ajutoare acordate studenţilor pentru cazare şi o subvenţie de urgenţă pentru agricultori.

Însă sindicatele estimează că aceste ajutoare se înscriu în campania „preelectorală” a partidului conservator aflat la putere, cu opt luni înainte de alegerile generale, şi evocă „situaţia dificilă” a gospodăriilor din Grecia.

Inflaţia a depăşit pragul de 10% în ultimele şase luni în Grecia şi a atins chiar 12% în septembrie. În ceea ce priveşte preţul la gaz, acesta s-a majorat de peste patru ori (+332%).

Belgia este, de asemenea, afectată de o grevă naţională miercuri, din cauza scăderii puterii de cumpărare, în timp ce în Franţa, la Paris se aşteaptă o zi neagră joi. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite