Grecia îşi plânge morţii. În zonele afectate de incendii sunt căutate zeci de persoane declarate dispărute

Incendiile din Grecia sunt acum sub control. Dar durerea şi spaima localnicilor devin tot mai mari. Abia acum conştientizează amploarea dezastrului, îşi plâng morţii şi încearcă să răspundă la întrebarea „Cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva?”. Peste 80 de oameni şi-au pierdut viaţa, răpuşi de flăcări, peste 180 au fost răniţi şi sunt zeci de persoane declarate dispărute.

26 Iulie 2018, 15:23 (actualizat 26 Iulie 2018, 15:24) Știrile TVR |

O operaţiune traumatizantă e în curs de desfăşurare: echipele de intervenţie merg din casă în casă. Unele sunt inspectate şi de două sau trei ori. Nu caută supravieţuitori, ci încearcă să dea de urma persoanelor dispărute, să afle dacă nu cumva au murit în propriile locuinţe sau maşini. Cele mai multe dintre victime încercau să se îndepărteze de foc în automobile, îndreptându-se spre mare. Dar nu au mai ajuns la capătul drumului.

Unii au reuşit să intre în apele mării şi să se îndepărteze de ţărm. Dar au aşteptat ore în şir să vină vreo echipă de salvare. Asta încep să reproşeze oamenii acum: faptul că planurile de intervenţie au fost puse în aplicare mult prea lent şi haotic.

“Am stat în apă cinci ore, aşteptând ajutor. Apa mării a fost singura noastră şansă de salvare. Ne-am ţinut capetele în apă, pentru că aerul era irespirabil din cauza fumului. Nu puteam să vedem nimic. Era imposibil să respiri”, povesteşte Anna Theopanaikis, o localnică din Mati.

“Ne-au lăsat singuri. Nimeni nu a venit în timpul incendiului, nimănui nu i-a păsat”, spune Dionysia Kanelopoulos, rezidentă din Mati.

Înnebuniţi de durere, oamenii care au pierdut pe cineva drag merg printre ruinele arse, cu fotografii în mână. Au o firavă speranţă. Pentru căutarea celor dispăruţi, a fost creată pe internet o platformă specială. Nu sunt semnalate cazuri de cetăţeni români acolo, nu sunt nici români morţi sau răniţi.

Ambasada României din Atena a eliberat titluri de călătorie pentru şapte persoane cu dublă cetăţenie, printre care şi cea română, pentru că actele de identitate le-au fost distruse în incendiu. Nu au avut nevoie de asistenţă medicală şi au părăsit zona în siguranţă.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI