Grecia este prima țară din UE care începe să testeze certificatul verde digital

28 mai 2021, 19:51

Autoritățile elene au prezentat aplicația certificatului digital european pe care vor începe să o folosească înainte de lansarea oficială a proiectului programată pentru 1 iulie. Este vorba de un cod QR în format electronic sau tipăribil, emis de autoritățile naționale și care dovedește că posesorul este vaccinat anti-covid, a fost testat negativ sau a trecut prin boală.

Codul QR este unul special, criptografic, și poate fi utilizat exclusiv în aplicația de certificat verde a Uniunii Europene. Grecia, care a cerut insistent acest instrument, este prima țară care testează aplicația și a făcut anunțul cu ocazia aniversării a 40 de ani de apartenență la UE și în prezenta președintelui Consiliului European.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: „Certificatul digital de covid al UE nu este decât un instrument pentru a facilita călătoriile. Turismul va fi mult mai uşor, mai ales pe durata verii, iar pentru noi, acest lucru este extrem de important.”

Charles Michel, preşedintele Consiliului European: „Libera circulaţie a oamenilor este o mare realizare europeană şi de aceea este foarte important să arătăm că după ce trece această criză covid vom putea din nou să garantăm libera circulaţie a cetăţenilor.”

Certificatul verde digital care va fi valabil doar un an urmează să fie aprobat prin lege în parlamentul european săptămânile următoare, dar deja mai multe state au spus că vor testa aplicația anticipat. Pe lângă Grecia, premierul Spaniei a anunțat că și țara sa va folosi acest instrument începând cu 7 iunie. Potrivit CE, infrastructura tehnică va fi gata la 1 iunie când statele membre pot începe să încarce datele în baza europeană comună, iar de la 1 iulie certificatul să devină operațional și recunoscut în întreg spațiul comunitar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite