Grecia: Controverse legate de renovarea Acropolei din Atena

Proiectul de renovare a Acropolei din Atena, monument celebru inclus în patrimoniul UNESCO, a stârnit o mulțime de controverse. Guvernul grec e acuzat că a deteriorat acest patrimoniu neprețuit și a plătit bani grei pentru asta: renovarea a costat 1,5 miliarde de euro.

10 Iunie 2021, 08:16 |

Principala țintă a criticilor e noua pasarelă de beton prezentată drept "necesară pentru milioanele de vizitatori din fiecare an, inclusiv persoane cu mobilitatea redusă.

O mulțime de arhitecți și istoriic spun că rampă "sufocă" monumentul care datează din secolul al 5-lea înainte de Hristos. Opoziția politică vorbește despre "rele tratamente" suferite de cel mai cunoscut sit arheologic din Grecia, o adevărată emblemă pentru țară. Guvernul își apară însă decizia.

Amenajările vor merge mai departe: se instalează panouri în braille pentru vizitatori cu deficiențe de vedere, balustrade și indicatoare de avertizare pentru pantele destinate celor cu dizabilități și un lift special pentru ei.

Dincolo de controversele care au căpătat nuanțe politice, turiștii nu par deloc deranjați de schimbările în peisaj.

Autoritățile consideră modificările făcute drept "minore și complet reversibile" și explică faptul că erau necesare deoarece drumurile din jurul Acropolei, concepute în urmă cu 50 de ani şi reamenajate ultima dată în 2012, au provocat sute de accidente în fiecare an.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI