Grecia cere ajutor UE pentru retrimiterea a circa 1.500 de migranţi în Turcia

Grecia a cerut joi ajutorul Uniunii Europene pentru "retrimiterea imediată" în Turcia vecină a circa 1.500 de migranţi cărora le-a fost refuzat dreptul de azil de către autorităţile greceşti şi pe care Ankara refuză să-i primească, informează AFP.

14 Ianuarie 2021, 16:55 (actualizat 14 Ianuarie 2021, 17:03) Știrile TVR |
Tabără de migranți, Grecia

Această cerere a Greciei a fost înaintată Comisiei Europene şi Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (FRONTEX) şi se referă la "migranţi din ţări terţe (non-UE) care nu au drept la protecţie internaţională", potrivit Ministerului pentru Migraţie şi Azil al Greciei.

Aceşti solicitanţi de azil respinşi locuiesc în prezent în tabere de primire şi de înregistrare de pe insule greceşti situate lângă coasta Turciei: 995 de persoane în Lesbos, 180 în Chios, 187 în Kos şi 128 în Samos, precizează un comunicat ministerial.

"Europa trebuie să stabilească un mecanism comun pentru a răspunde la această problemă în cadrul noului pact (european) privind dreptul de azil, dar şi să pună în aplicare necesara procedură operaţională legală pentru a permite aceste retrimiteri", a subliniat într-un comunicat Notis Mitarachi, ministrul grec pentru migraţie şi azil.

În virtutea declaraţiei comune UE-Ankara din 2016 stabilită după criza migraţiei din 2015 pentru a-i descuraja pe migranţi să vină în Europa, Turcia trebuie să-i preia pe solicitanţii de azil respinşi în Grecia. În schimbul acestui lucru, UE trebuie să susţină Turcia financiar.

Însă Turcia acuză UE că nu şi-a îndeplinit obligaţiile, în timp ce 3,6 milioane de refugiaţi, majoritatea sirieni, locuiesc pe teritoriul turc.

Atena susţine că doar 139 de retrimiteri de migranţi au fost efectuate în 2020, înainte ca Ankara să oprească acest proces în martie, din cauza pandemiei de COVID-19.

"Aşteptăm ca Turcia să-şi intensifice eforturile în virtutea declaraţiei comune", a notat Notis Mitarachi, subliniind că "în primul rând" Ankara trebuie să împiedice ambarcaţiunile să plece dinspre coastele turce spre Grecia şi Europa. "În al doilea rând", Ankara "trebuie să accepte reîntoarcerea migranţilor în baza declaraţiei comune UE-Turcia, dat şi a acordurilor bilaterale de readmisie existente", potrivit ministrului.

UE a anunţat în decembrie că a alocat toate cele 6 miliarde de euro promişi Turciei în 2016. Aceşti bani, care nu vor fi plătiţi direct guvernului de la Ankara, sunt meniţi să finanţeze proiecte specifice în Turcia pentru a răspunde nevoilor refugiaţilor.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 29°C
IASI 20°C 28°C
CLUJ 19°C 23°C
CONSTANTA 22°C 23°C
CRAIOVA 22°C 27°C
BRASOV 21°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI