Grecia a redus la jumătate importurile de gaz rusesc și are un terminal de gaze lichefiate pe insula Revithoussa

23 septembrie 2022, 22:41

Ani de zile, Grecia a depins de Rusia pentru 40 la sută din necesarul său de gaze naturale, însă, în ultima perioadă, s-a aliniat planului UE de reducere a acestei dependențe.

Așa că acum folosește la maximă capacitate terminalul de gaze lichefiate de la Revithoussa, o mică insulă amplasată la 40 de km de capitala Atena.

Maria Rita Galli, director al terminalului de gaze lichefiate: Deja am maximizat anul acesta utilizarea terminalului Revithoussa şi imediat importul de gaz rusesc a scăzut de la 40% la mai puţin de 20%.

Capacitatea de stocare pe insulă e de 225.000 de metri cubi de gaze și se pot regazifica 1.400 de metri cubi pe oră.

Această facilitate a generat un interes crescut din partea importatorilor interni şi regionali de gaze şi a jucat un rol crucial în strategia energetică a Greciei şi în eforturile de a-şi asigura aprovizionarea înainte de venirea iernii.

Maria Rita Galli, director al terminalului de gaze lichefiate: Dacă nu am avea Revithoussa, am fi precum celelalte ţări balcanice, total dependente de importurile de gaz rusesc.

În paralel, de exemplu, Bulgaria a început să importe gaze lichefiate prin același terminal de la Revithoussa, după ce livrările de gaze ruseşti au fost oprite ca urmare a deciziei autorităţilor de la Sofia de a nu plăti factura în ruble, cum a cerut grupul rus Gazprom.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

Grecia a oficiat prima căsătorie între persoane de acelaşi sex