Grecia a cumpărat fregate în valoare de 3 miliarde de euro din Franţa. Macron face apel la unitatea europeană

La semnarea contractului, preşedintele Franţei a lansat un apel la unitatea statelor europene. Emmanuel Macron a spus că europenii trebuie să înceteze să mai fie naivi, că trebuie să-şi apere propriile interese şi să-şi asigure respectul altor naţiuni.

29 Septembrie 2021, 13:16 |

Potrivit înțelegerii, Atena va cumpăra trei fregate, cu opțiune pentru o a patra. Prețul contractului este de trei miliarde de euro. Anterior, Grecia a cumpărat 24 de avioane Rafale.

Recent, Australia a anulat un acord cu Franța pentru furnizarea unor submarine convenționale. Parisul s-a angajat într-o criză diplomatică cu Statele Unite, Australia și Marea Britanie. Alianța celor trei țări a spulberat un contract de câteva miliarde de euro pentru achiziționarea unor submarine proiectate în Franța.

Emmanuel Macron: "Europenii trebuie să înceteze să fie naivi. Când suntem sub presiunea marilor puteri, câmd la un moment dat îşi întăresc poziţia, trebuie să reacţonăm şi să arătăm că şi noi avem puterea şi capacitatea să ne apărăm. Nu trebuie să acceptăm escaladarea, e vorba de a fi respectat."

Macron a făcut apel la o autonomie mai mare a europenilor în timp ce Statele Unite se reorientează din punct de vedere al echipamentelor millitare către zona Pacificului.

Președintele a spus că Franța rămâne un actor important în zona Indo-Pacificului, unde menține 8000 de militari.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI