Grecia: Companii, în impas, din cauza facturilor

19 noiembrie 2022, 13:07

De șapte ani, Tassos Vazakas are o brutărie-patiserie în Atena cu 28 de angajați. Obișnuia să plătească în jur de 1.000 de euro pentru gazele naturale, dar acum factura depășește 5.000 de euro.

Tasos Vazakas, brutar – proprietar de brutărie: Aceasta este ultima factură. Suma totală depășește 5.000 de euro, iar dacă nu ar fi existat subvenția de stat, ar fi ajuns la 6.000 de euro. Cu un an în urmă, plăteam aproximativ 1.000 de euro pentru gazele naturale. Aceasta este o creștere pe care nu ne-o putem permite, pe care nu o putem plăti. Sincer, nu știu ce să fac. Toate acestea mă depășesc.

Guvernul subvenționează cu 40 de cenți pentru fiecare kilowatt/oră de electricitate consumat de o brutărie. Profesioniștii recunosc sprijinul statului, dar cer și o majorare a subvenției pentru gazele naturale și o reducere a TVA de la 13% la 6%.

Tasos Vazakas, brutar – proprietar de brutărie: Creșterile la mărfuri și materii prime ajung în unele cazuri la 100%. De exemplu, prețul făinii s-a dublat, iar toate produsele lactate au crescut cu 60%. Prețul ouălor s-a dublat, de asemenea. Unde se va ajunge?

Pe lângă costurile mari cu energia, brutarii trebuie să facă față și creșterii costurilor cu materiile prime.

Vagia Chroni, bucătăreasă: Totul a devenit atât de scump. Prețul uleiului de măsline a crescut și nu mai putem cumpăra carne. Fileul de pui a ajuns la 10 euro, iar carnea de vită la peste 12 euro. Cine poate face cumpărături la astfel de prețuri? Nicio familie nu-și poate umple frigiderul.

Federația Brutarilor susține că 10 până la 15% dintre membrii săi se luptă să supraviețuiască. În ultimele șase luni, peste 200 de brutării s-au închis în întreaga țară. Cele mai multe erau mici afaceri de familie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

Grecia a oficiat prima căsătorie între persoane de acelaşi sex