Grecia: 76 de persoane au murit în incendiile de pădure. Guvernul a decretat 3 zile de doliu național. Atena a acceptat sprijinul României

24 iulie 2018, 10:12

Grecia a acceptat ajutorul oferit de România, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat.

Astfel, țara noastră va participa la eforturile de stingere a incendiilor cu o aeronavă Spartan specializată în stingerea incendiilor, precum și cu un Hercules pentru sprijin logistic, cu aproape 20 de militari.

Guvernul elen a decretat 3 zile de doliu național și a făcut apel la solidaritate.

Mii de case și de mașini au fost devastate de flăcări.

„Flăcările au fost la 200 de metri de noi. Aveam maşina pregătită şi dintr-o dată a venit un vânt puternic şi un fum înecăcios. Nu mai puteam respira. Soţia a adus prosoape umede şi apă şi am fugit. După câţiva metri, ne-am blocat în trafic. Toată lumea striga după ajutor”, a povestit unul dintre cei care au fugit din calea focului.

Românul Marius Gorjan, stabilit de 20 de ani în Grecia, a fost martor la tragedia din zona Attica.

„Oamenii pur și simplu au fost surprinși. Deci n-au putut nici… foarte, foarte puțini au avut șansa de a evita dezastrul. Se spune că sunt peste 100 de dispăruți. Deocamdată nu se spune nimic de cetățeni, dacă sunt români, englezi, europeni sau greci”, a povestit el.

Temperaturile au depășit 40 d egrade Celsius, însă autoritățile cred că unele incendii au fost declanșate de piromani.

_____________________________________

Sute de pompieri se luptă cu flăcările, care avansează rapid din cauza vântului uscat, care a avut rafale și de 100 de km pe oră. Mulți oameni și-au părăsit în ultimul moment casele situate în zone din apropierea Atenei.

Echipaje ale Pazei de Coastă și pescari au intervenit cu bărci și elicoptere ca să salveze zeci de turiști refugiați pe plaje sau în largul mării. Aceștia au fost, practic, prinși într-un cerc de foc. „Am încercat să ne distanţăm şi să scăpăm de dioxidul de carbon. Am înotat cât de departe am putut. Curenţii şi vântul ne-au dus departe de coastă. Nu mai vedeam unde suntem (…) Este îngrozitor să-l vezi pe cel de lângă tine înecându-se şi să nu-l poţi ajuta”, a declarat cu ochii în lacrimi unul dintre sinistrați.

Mica stațiune Mati, situată la 29 de km de Atena, a fost aproape distrusă de incendii.

Pompierii au găsit 26 de trupuri pe un câmp, la 30 de metri de mare. Mulți au realizat că nu vor scăpa, așa că s-au îmbrățișat în ultimele clipe. Așa au și fost găsiți.

O situație gravă este și la Kineta. S-au format perdele de foc și fum, cum este pe  autostrada care leagă peninsula Peloponez de Atena.

Premierul grec Alexis Tsipras şi-a scurtat o vizită în Bosnia-Herţegovina pentru a reveni de urgenţă în Grecia.  Tsipras a dispus mobilizarea unui număr suplimentar de salvatori şi de pompieri de la departamentele şi serviciile de urgenţă din regiunile vecine şi a cerut asistenţă din partea armatei, potrivit postului de radio de stat grec.

„Vreau să cred că, în pofida acestor condiţii meteo vitrege, vom face tot ce va fi omeneşte posibil să controlăm flăcările. Sunt totuşi îngrijorat de incendiile care ard în paralel la est şi la vest de Attica”, a declarat premierul.

Situația este monitorizată și cu drone militare. Temperaturile au depășit 40 de grade Celsius, însă autoritățile cred că unele incendii au fost declanșate de piromani.

A fost decretată stare de urgență în regiune, iar in spitale a fost activat codul roșu. Atena a cerut ajutor UE și a activat  mecanismul european de protecţie civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi.

Cipru, Spania, Italia, Germania, Franța și Polonia au oferit sprijin.

Și Ministerul Apărării din România a anunțat că armata este pregătită pentru sprijinul forțelor de intervenție la dezastre în Grecia.

O aeronavă Spartan specializată în stingerea incendiilor, precum și un Hercules pentru sprijin logistic, cu aproape 20 de militari, pot decola în orice moment, la ordin.

Incendiile s-au declanşat în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Potrivit serviciilor meteorologice, condiţiile ar urma să rămână dificile marţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă