Gravide cu drepturi și nu prea. Liste de așteptare uriașe la ecografii gratuite pentru femeile însărcinate

Sistemul sanitar e nemilos cu femeile însărcinate. De multe ori, acestea dau sume considerabile ca să-şi facă investigaţiile în clinici private. Teoretic, totul ar trebui să fie gratuit. Dar în Capitală, de exemplu, ecografia din trimestrul II de sarcină se face fără bani numai în două centre. Cererile sunt atât de multe, încât pacientele se programează şi cu 3 luni în avans.

22 Iunie 2017, 20:33 |
Gravide cu drepturi și nu prea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Luiza a învăţat mult din experienţa primei sarcini. Imediat după ce a aflat că va fi mamă din nou, s-a programat pentru ecografii, ca să fie sigură că le va face gratuit. A venit tot la spitalul Filantropia, unde a adus-o pe lume pe fetiţa cea mare.

Listele de aşteptare sunt uriaşe. De exemplu, la ecografia morfologică, prin care este evaluată detaliat anatomia fătului.

La Departamentul de medicină materno-fetală a spitalului Filantropia din Capitală sunt 6 aparate ecograf ultra-performante, folosite de tot atâţia medici care au fost specializaţi în clinicile din afara ţării. Numărul lor este însă insuficient pentru cererea prea mare a gravidelor care se adresează spitalului.

Medicii de la Filantropia au făcut 6 mii de ecografii morfologice în 2016. Se pot ocupa de 100-150 de cazuri noi pe lună.

De un an a fost inaugurat centrul de excelenţă de la maternitatea Polizu, care a preluat o parte din paciente. Însă tot nu este suficient.

Multe viitoare mame nu au altă variantă decât să meargă la o clinică privată, unde tariful este, în medie, de 550 de lei pe ecografie. Banii nu sunt decontaţi de Casa de asigurări de sănătate.

Ministerul Sănătăţii şi Casa naţională de asigurări de sănătate ridică din umeri şi nu au în plan nicio soluţie. TVR a cerut poziţia ambelor instituţii, dar solicitările au rămas fără răspuns.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 3°C -1°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 14°C 7°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV 5°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI