Grâul s-a scumpit după distrugerea barajului de la Nova Kahovka şi escaladarea luptelor din Ucraina

Grâu/ Pixabay
Grâu/ Pixabay
6 iunie 2023, 14:33

Ucraina susţine că Rusia a aruncat în aer un baraj hidroelectric în sudul Ucrainei, ceea ce a eliberat un torent de apă care ameninţă viaţa locuitorilor din regiune şi complică situaţia câmpului de luptă care separă cele două armate de-a lungul râului Nipru. Barajul hidroelectric de la Nova Kahovka este la o oarecare distanţă de cele trei porturi ucrainene incluse în acordul internaţional privind exporturile de cereale ucrainene însă inundaţiile reprezintă un risc important pentru oameni, transport şi logistică.

Distrugerea barajului „pare o mare escaladare cu consecinţe negative şi un risc uriaş pentru situaţia generală”, susţine Andrey Sizov, director la firma de consultanţă agricolă SovEcon. „Acesta ar putea fi doar începutul unei perioade de creştere a preţurilor”, este de părere Sizov.

Marţi la bursa de cereale de la Chicago cotaţiile futures la grâu au crescut cu până la 3%, după ce anterior au atins cel mai redus nivel din ultimele 30 de luni. Cotaţia porumbului a crescut cu peste 1%.

Peste 80 de localităţi precum şi oraşul Herson sunt amplasate în zona inundabilă, „ceea ce ar putea provoca sute de mii de victime”, susţine vice-ministrul ucrainean al Dezvoltării, Mustafa Nayyem. Potrivit acestuia, hidrocentrala construită în 1956 oferă electricitate pentru peste trei milioane de locuitori şi este o „componentă crucială a infrastructurii energetice a Ucrainei”, notează Agerpres.

Separat, Ucraina a anunţat că o conductă de amoniac a fost avariată în urma bombardamentelor ruseşti în regiunea Harkov din apropierea graniţei dintre cele două ţări. Rusia consideră că această conductă, care a fost închisă în timpul războiului, drept crucială în cadrul discuţiile pentru continuarea livrărilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă