Grădinile și teatrele de vară, oaze și bijuterii arhitectonice, admirate de turiști, lăsate în paragină de autorități

Mai trece o vară fără multe grădini şi teatre de vară reabilitate. Locuri care îşi aşteaptă salvarea de ani de zile nu vor îmbrăca strălucirea unor spectacole şi nu vor răsuna de aplauze nici în acest an. În cazul Teatrului de vară din Parcul Bazilescu există speranţă abia pentru primăvara anului viitor, promit cei din Primăria sectorului 1.

09 August 2019, 00:09 |
Abandonate încă o vară
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu se încăpăţânează să reziste în ciuda indiferenţei cu care a fost tratat în ultimii 20 de ani. E şubred, iar pe umeri îi cresc arbuşti ca nişte epoleţi ruşinoşi.

Faţada a rămas aproape ştirbă, iar din dantelăriile arhitecturale timpul a muşcat cu poftă.

Tavanul musteşte de apă şi, pe alocuri, poţi să priveşti cerul fără să ieşi din teatru.

Un turist chinez rămâne şocat de privelişte: "Este o clădire foarte frumoasă. De afară am crezut că e un palat vechi".

În interior totul e devastat, iar mirosul greu de suportat. Afară, pe locurile spectatorilor au prins rădăcini tot felul de plante.

Scările exterioare sunt şi ele sufocate de vegetaţie şi muşchi. La fel şi aleile cu superbele coloane care încă reuşesc să dea farmec locului, în ciuda dezastrului.

Diana Dumitraşcu, jurnalist TVR: "Ultimele promisiuni sunt acelea că teatrul îşi va recăpăta strălucirea până în primăvara anului viitor. Iar aici, în loc de buruieni, vor creşte din nou poveşti".

Cu o capacitate de două mii de locuri, Teatrul de vară Bazilescu, unul dintre cele mai mari amfiteatre în aer liber din ţară, a fost construit în 1953 şi inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor.

De aproape o lună, teatrul a trecut în administrarea Primăriei sectorului 1, după ce ani la rândul a fost la Ministerul Culturii.

Reabilitarea va fi făcută cu fonduri de la bugetul local.

Mai trece o vară şi peste Amfiteatrul din Parcul Tineretului. Şi aici, în rolul principal a rămas doar nepăsarea. Gunoaie, mizerie şi vegetaţie crescută în piatră seacă, semne ale abandonului de zeci de ani.

Reprezentanţii Primăriei sectorului 4 au comunicat scurt că Amfiteatrul nu e în administrarea lor, fără să precizeze cine răspunde de acest spațiu.

În tăcere și nepăsare rămâne și Grădina de vară Capitol, care se afla chiar în centrul Capitalei. A fost abandonată şi ea de foarte mulţi ani.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI