Grădinița de lilieci, premieră în România. Proiect inițiat de un preotul Crin Theodorescu, speolog în timpul liber

22 iunie 2021, 18:26

Ideea fermei de lilieci i-a venit preotului Crin Theodorescu din localitatea Lușca, în urmă cu 10 ani, când a găsit într-o magazie din sat două femele de liliac. Părintele, un pasionat speolog în timpul liber, s-a gândit să le ofere un mediu prielnic înmulțirii. Iar acum, numărul lor a ajuns la 25 și va mai crește, odată cu venirea pe lume a altor pui. Aceștia vor fi mutați în Peștera Tăuşoarelor, unde preotul este custode.

“Viața liliecilor e strict legată de cea bisericilor, pentru că femelele prefera turnurile bisericilor. Liliecii sunt cei mai vorace devoratori de țânțari și insecte nocturne”, spune preotul Crin Theodorescu.

În colaborare cu primăria orașului Năsăud, preotul a cumpărat aparatura video pentru a monitoriza viața mamiferelor zburătoare. Iar imaginile ajung pe internet. Preotul a primit deja cereri de colaborare de peste hotare. Și, din toamna acestui an, imaginile vor putea fi accesate și în școlile din România, la orele de biologie.

Micile mamifere înaripate au o nemeritată imagine proastă, spun inițiatorii programului care doresc că acest proiect să contribuie la o mai bună cunoaștere a importanței liliecilor în natură.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite