Grădinița de lilieci, premieră în România. Proiect inițiat de un preotul Crin Theodorescu, speolog în timpul liber

Proiect științific și educațional unic în România. Într-o localitate din Bistrița-Năsăud a fost înființată  prima grădiniță de lilieci din țara noastră. Inițiatorul programului, un preot, speră ca de pe urma inițiativei să beneficieze elevii, oamenii de știință și nu în ultimul rând chiar liliecii, care nu se bucură de o imagine prea bună, mai ales de la debutul pandemiei de coronavirus.

22 Iunie 2021, 18:26 (actualizat 22 Iunie 2021, 19:44) Știrile TVR |

Ideea fermei de lilieci i-a venit preotului Crin Theodorescu din localitatea Lușca, în urmă cu 10 ani, când a găsit într-o magazie din sat două femele de liliac. Părintele, un pasionat speolog în timpul liber, s-a gândit să le ofere un mediu prielnic înmulțirii. Iar acum, numărul lor a ajuns la 25 și va mai crește, odată cu venirea pe lume a altor pui. Aceștia vor fi mutați în Peștera Tăuşoarelor, unde preotul este custode.

“Viața liliecilor e strict legată de cea bisericilor, pentru că femelele prefera turnurile bisericilor. Liliecii sunt cei mai vorace devoratori de țânțari și insecte nocturne”, spune preotul Crin Theodorescu.

În colaborare cu primăria orașului Năsăud, preotul a cumpărat aparatura video pentru a monitoriza viața mamiferelor zburătoare. Iar imaginile ajung pe internet. Preotul a primit deja cereri de colaborare de peste hotare. Și, din toamna acestui an, imaginile vor putea fi accesate și în școlile din România, la orele de biologie.

Micile mamifere înaripate au o nemeritată imagine proastă, spun inițiatorii programului care doresc că acest proiect să contribuie la o mai bună cunoaștere a importanței liliecilor în natură.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI