Gorgonzola și camembert de Rusia. Versiuni locale ale unor produse celebre, prezentate la Festivalul Brânzei, lângă Moscova

8 august 2018, 18:54

O roată de parmezan 100% producție rusească. Bucata de 30 de kg, prima făcută în Federație, a fost prezentată la un târg de lângă Moscova. Guvernatorul regional a fost cel care a împărțit-o gratuit publicului.

Andrey Vorobyov, guvernatorul regiunii Moscova: „Există o mare cerere de brânză, iar aceasta este soluţia. Ţinem cu toţii minte că, după impunerea sancţiunilor am rămas fără brânză. Acum însă, mulţumită fermierilor, producătorilor şi entuziaştilor, avem tot felul de soiuri de brânză şi, mai important, se dezvoltă acest sector„.

Creatorul parmezanului rusesc este Oleg Sirota, care a muncit câțiva ani să învețe tehnicile de producție, să cumpere echipamente sau să aștepte cele 18 luni necesare pentru ca brânza să ajungă la maturitate.

El este doar unul dintre sutele de producători ruși care încep să se specializeze în versiuni locale ale unor celebre brânzeturi, cum sunt camembert sau gorgonzola. Un avânt care se vede la festivalul început acum 3 ani.

La prima ediţie eram 25 de producători, la a doua 50, iar acum sunt aici peste 200 de fermieri şi producători de brânză din toată Rusia. Pentru noi este o renaştere a brânzei, un fel de ‘goană după brânză’ „, spune Oleg Sirota.

Rusia a interzis importurile de brânză în 2014, ca reacție la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și de SUA după anexarea Crimeii.

Autoritățile au impulsionat însă producția locală prin subvenții generoase și facilități pentru fermieri.

Rezultatele se văd deja, iar producătorii sunt optimiști – sunt siguri că, în cel mult 5 ani, toți rușii își vor putea satisface apetitul pentru orice tip de brânză, exclusiv din producția locală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite