Gorbaciov și destrămarea unui imperiu care părea indestructibil

Moartea fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov a readus în discuţie rolul acestuia în destrămarea unui imperiu care părea indestructibil. Analişti şi istorici români au dezbătut consecinţele acţiunilor celui care a vrut să transforme o maşinărie economică în criză într-una mai eficientă.

11 Septembrie 2022, 23:20 (actualizat 11 Septembrie 2022, 23:24) Știrile TVR |

În 1987, Mihail Gorbaciov vizita România condusă de Nicolae Ceaușescu.

Dincolo de zâmbete, lozinci și primiri pompoase, între cei doi lideri erau diferențe mari de viziune asupra lumii comuniste.

Pentru Nicolae Ceaușescu, "glasnost" și "perestroika", "transparență" și "restructurare", strategii promovate de Gorbaciov, erau doar unelte ce puteau slăbi un centralism exacerbat.

De rezistență similară s-a lovit fostul lider sovietic și în interiorul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice atunci când a încercat o refomare a sistemului sovietic.

Schimbările pe care a încercat să le facă ultimul secretar general PCUS ar fi avut că punct de pornire educația sa.

Finalul Uniunii Sovietice, decembrie 1991, a venit la puțin timp după pierderea puterii de către Gorbaciov în august același an. Atunci a avut loc o tentativă de lovitură de stat, Gorbaciov a fost arestat 3 zile în reședința din Crimeea, timp în care Boris Elțîn a reușit să prevină succesul puciștilor, dar și să preia puterea.

Mihail Gorbaciov a murit pe 30 august 2022 și e înmormântat în Cimitirul Novodevicii din Moscova.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI