Google Street View, la 15 ani de la apariţie: Peste 220 miliarde de imagini 360 de grade din întreaga lume

Serviciul Street View de la Google împlineşte, marţi, 15 ani de la apariţie, perioadă în care maşinile echipate cu camere au preluat peste 220 de miliarde de imagini 360 de grade şi au parcurs o distanţă ce echivalează cu mai mult de 400 de călătorii în jurul lumii, informează compania, într-un comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES.

24 Mai 2022, 12:27 (actualizat 24 Mai 2022, 12:38) Știrile TVR |
Masina Google Street View

"Street View a început ca idee a unuia dintre fondatorii Google, Larry Page, de a realiza o hartă 360 de grade a întregii lumii, prin intermediul căreia oamenii să exploreze o zonă ca şi când s-ar afla pe stradă, chiar din faţa computerului. Primele imagini Street View au fost publicate în 2007. De atunci, maşinile Street View echipate cu camere au preluat peste 220 de miliarde de imagini 360 de grade şi au parcurs peste 16 milioane de kilometri - echivalentul a peste 400 de călătorii în jurul lumii, iar camerele Street View au ajuns şi sub pământ sau în oceane, în spaţiu sau în numeroase obiective culturale. Astăzi, Street View împlineşte 15 ani şi marchează acest moment prezentând cele mai populare locuri pe Street View în lume şi în ţara noastră, cele mai noi colecţii de imagini Street View şi noutăţile tehnologice ale platformei şi instrumentelor utilizate pentru preluarea imaginilor", notează compania.

În România, serviciul Street View este disponibil din anul 2010, când au fost publicate primele imagini din cele mai importante oraşe.

Potrivit sursei citate, acoperirea serviciului la nivelul întregii ţări s-a realizat în 2012, atunci când au fost preluate imagini de pe 40.000 de km de drumuri, 39 de oraşe şi sute de obiective turistice. Extinderea Street View în România a continuat constant, fiind actualizate imaginile din marile oraşe şi adăugate diferite obiective turistice, precum Salina Turda, Castelul Bran, Cetatea Alba Iulia, Muzeul Naţional Brukenthal sau fluviul Dunărea.

În 2018, în parteneriat cu WWF România, peste 1.500 de kilometri de canale şi drumuri din Delta Dunării au fost fotografiate, pentru ca orice persoană cu o conexiune la Internet să poată explora virtual frumuseţile ei prin imaginile Street View. Cea mai recentă actualizare a imaginilor Street View în România a avut loc în 2021, când au fost preluate imagini din cele mai importante oraşe din România şi zonele adiacente acestora, dar şi şoselele care le conectează.

La ora actuală, maşinile Google Street View se află în România pentru actualizarea imaginilor din reţeaua de drumuri publice şi peste 120 de oraşe.

Datele Google arată că, la nivel global, cea mai vizitată ţară pe Street View este Indonezia, urmată de SUA şi Japonia. În top 10 se mai află destinaţii europene populare ca Spania, Italia şi Franţa, în timp ce România este pe locul 33.

Pe obiective, Burj Khalifa din Dubai, Turnul Eiffel din Paris şi Taj Mahal (India) sunt locurile cele mai accesate prin Street View.

"Sărbătoarea împlinirii a 15 ani aduce şi o serie de noutăţi în tehnologia Street View. Astfel, Google anunţă o nouă generaţie de cameră Street View, care va permite noi colecţii şi actualizări de imagini mai frecvent, fără compromisuri la nivelul calităţii imaginii. Noua cameră, aflată la nivel de prototip, va încorpora toată tehnologia şi capabilităţile existente acum pe maşina Street View, însă va fi portabilă, cântărind doar 7 kg. Camera va putea fi adaptată pentru preluarea oricărui tip de imagini şi va putea fi instalată pe orice maşină cu bare pe capotă, iar operarea ei se va face de pe smartphone", menţionează compania americană.

De puţin timp, este disponibilă pe mobil (Android şi iOS) opţiunea de istoric al imaginilor Street View, o funcţionalitate existentă până acum doar pe desktop. Prin aceasta, oricine poate vedea în secţiunea Street View a aplicaţiei mobile Google Maps cum a evoluat un loc în decursul anilor, prin imaginile Street View preluate în timp. De exemplu, dacă eşti la Piaţa Universităţii din Bucureşti, poţi vedea pe mobil, cu ajutorul imaginilor Street View, cum s-a modificat zona Teatrului Naţional de-a lungul timpului - clădirea teatrului, grupurile statuare, accesul auto, etc - până la forma pe care o vezi în prezent.

În această perioadă, Google va publica o serie de colecţii de imagini Street View a unor obiective turistice şi locuri cunoscute în întreaga lume: Piramidele din Meroe (Sudan), Domul din Milano, Complexul Invalizilor din Paris sau Feriboturile din Sydney, Australia.

Street View este un serviciu popular oferit de Google Maps, disponibil în peste o sută de ţări şi teritorii din toată lumea. Serviciul este disponibil şi în Google Earth şi aplicaţia Google Maps pentru telefoanele mobile.

Larry Page şi Sergey Brin au fondat Google în anul 1998, iar în prezent compania a ajuns la peste 50.000 de angajaţi la nivel global, oferind o gamă largă de produse şi platforme precum: Search, Maps, Ads, Gmail, Android, Chrome şi YouTube. În octombrie 2015, Alphabet a devenit compania-mamă a Google.

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 34°C 35°C
CLUJ 36°C 31°C
CONSTANTA 27°C 28°C
CRAIOVA 36°C 31°C
BRASOV 28°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI