Google, obligată să plătească sute de mii de euro unui politician australian pentru videoclipuri considerate defăimătoare

Google
Google
6 iunie 2022, 14:02

În 2020, pe când era adjunct al premierului din New South Wales, politicianul în cauză, John Barilaro, a fost luat în vizor de un umorist australian, cunoscut sub pseudonimul „friendlyjordies”. În videoclipurile postate pe YouTube, acesta l-a acuzat de corupţie, imitându-i accentul italian.

În faţa tribunalului, fostul politician de rang înalt s-a arătat vizibil marcat la vizionarea unuia dintre aceste videoclipuri, filmat de comediant într-o vilă de lux pe care alesul o deţinea şi o închiria pe AirBnB.

Sunt traumatizat de toate acestea„, a spus Barilaro în timp ce depunea mărturia în instanţă.

La sfârşitul anului 2021, el a încheiat un acord cu „friendlyjordies”, al cărui nume real este Jordan Shanks. Acesta a prezentat scuze şi a acceptat să modifice videoclipurile, care au fost vizionate de peste un milion de ori pe YouTube.

Judecătorul Steven Rares a decis că Google, proprietarul YouTube, este răspunzător pentru prejudiciul cauzat lui Barilaro începând din decembrie 2020, când avocaţii politicianului au scris gigantului american, cerându-i să elimine videoclipurile ofensive. Magistratul a obligat Google la plata de daune-interese.

Potrivit judecătorului, aceste videoclipuri l-au determinat pe Barilaro să se retragă prematur din funcţia sa publică – acesta demisionând din parlament în octombrie 2020 – „şi l-au traumatizat considerabil„.

Judecătorul Rares a mai estimat că Shanks „a avut nevoie de YouTube pentru a-şi răspândi otrava” şi că Google a fost gata să i se alăture umoristului „pentru a obţine venituri în cadrul modelului său de afaceri”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite