Golful Maya din Thailanda rămâne închis doi ani și jumătate pentru asanarea zonei și pentru refacerea coralilor

16 mai 2019, 12:31

În golful Maya s-a turnat ultima oară filmul „Plaja” în care a jucat vedeta americană Leonardo di Caprio. Un motiv în plus pentru a atrage numeroși turiști. Zilnic, veneau să se bucure de apa turcoaz și nisipul alb, fin, 4000 de turiști, la bordul a 200 de ambarcațiuni.

A fost o adevărată agresiune asupra ecosistemului. Golful a fost declarat închis în urmă cu un an și deja au apărut primele rezultate. Au fost observate numeroase exemplare de rechini care au revenit în zonă.

Kullawit  Limchularat, biolog marin: „Numim coralul care a supravieţuit supra-coral. Este patria a numeroase specii marine şi este vital pentru ecosistem.”

Turiștii au venit în număr din ce în ce mai mare, mai ales după ce chinezii s-au aventurat pe mare. În 2018 au venit în golful Maya două milioane și jumătate de vizitatori. Mare parte din reciful de corali a dispărut, iar viața marină a avut enorm de suferit.

Sirachai Arunrugstichai, cercetător: „Din ceea ce vedem în golf este foarte plauzibil ca el să fie folosit de diverse specii pentru reproducere. Am înregistrat naşteri de pui.”

În urmă cu cinci ani, un alt golf, Ko Yung, a avut și el de suferit. Coralul a dispărut aproape complet. După interzicerea accesului turiștilor, rezultatele au fost spectaculaose: reciful s-a refăcut.

Autoritățile thailandeze încearcă acum același experiment în Maya. Fragmente de coral sănătos de la Ko Yung sunt dezvoltate în laboratoare speciale și apoi plantate în golful Maya. Bărcile cu motor și ambarcațiunile lungi cu vâsle se pot apropia doar până la 300 de metri de plajă. O a doua măsură utilă va fi instalarea unui ponton plutitor într-o latură a golfului, astfel ca turiștii să poată debarca fără a mai afecta reciful.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite