Glifosat, încă cinci ani. UE aprobă, în continuarea, folosirea erbicidului suspectat că ar fi cancerigen

Uniunea Europeană a prelungit cu cinci ani autorizarea controversatului erbicid glifosat, suspectat că ar fi cancerigen. Decizia este surprinzătorare, întrucât a fost luată cu limita majorităţii de reprezentare a cetăţenilor europeni, de 65 la sută. 18 ţări au votat în favoarea prelungirii, nouă s-au opus, iar Portugalia s-a abţinut. Amănunte are corespondentul TVR, Lucian Pîrvoiu.

28 Noiembrie 2017, 13:59 (actualizat 28 Noiembrie 2017, 14:00) |

Glifosatul, ingredientul cheie din erbicidul Roundup, produs de gigantul mondial Monsanto, este folosit de agricultori din toată lumea de 40 de ani, fără incidente. Asta până când Agenţia Internaţională de Cercetare în Domeniul Cancerului, subsidiară a Organzaţiei Mondiale a Sănătăţii, a lansat ipoteza că glifosatul ar putea cauza cancer. Agenţia Europeană pentru Produse Chimice a infirmat aceste ipoteze, însă deja tăvălugul contestaţiilor era atât de mare, încât Comisia Europeană a fost forţată să recurgă la o formă de vot în sânul Uniunii Europene, pentru a tranşa între susţinătorii şi opozanţii erbicidului.

“Nu doar că există dovezi despre impactul asupra mediului, dar vedem tot mai multe dovezi, de la specialişti independenţi, că există o legătură între glifosat şi cancer”, susţine Luis Morago, reprezentantul unui ONG anti-glifosat.

Decizia surprinzătoare, de a prelungi cu cinci ani autorizarea produsului, a venit după ce 18 state membre, printre care şi România, au votat în favoarea propunerii comisiei, în timp ce Portugalia s-a abţinut, iar alte nouă ţări, printre care Belgia, Franţa şi Italia s-au opus categoric.

Votul reprezintă la limită 65 la sută dintre cetăţenii europeni şi este rezultatul răzgândirii Germaniei, cea mai mare ţară a UE, care runda trecută de vot s-a abţinut. De asta dată, Germania a fost de acord cu prelungirea autorizaţiei, pentru că a obţinut concesii în textul final privind protejarea biodiversităţii.

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi-a arătat nemulţumirea faţă de acest vot şi a anunţat că ţara sa va lua măsuri interne pentru interzicerea cât mai rapidă a produsului, odată cu găsirea unor alternative viabile.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 5°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 1°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI