Giorgia Meloni a depus jurământul pentru funcţia de şef al guvernului italian. Ce așteptări au votanții ei: să le fie scăzute facturile și să fie schimbată legea pensiilor

22 octombrie 2022, 11:40

UE s-a declarat gata să colaboreze cu noul guvern italian, cel mai de dreapta din ultimele decenii. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a felicitat-o pe Giorgia Meloni pentru numire, exprimându-şi încrederea că va continua dezvoltarea Parteneriatului Strategic Consolidat dintre România şi Italia.

Giorgia Meloni și cei 24 de miniștri au depus jurământul în fața președintelui Sergio Mattarella. Din noul cabinet fac parte șase femei, iar cinci miniștri sunt tehnocrați.

După ceremonie, noul premier a transmis mesajul său pe o rețea de socializare: „Vom servi Italia cu mândrie, acum să trecem imediat la treabă”. Vicepremieri vor fi Antonio Tajani, fostul președinte al Parlamentului European, care este noul ministru de Externe, și Matteo Salvini, ministru al Infrastructurii. Din Guvern face parte și cumnatul Giorgiei Meloni, Francesco Lollobrigida, numit ministru al Agriculturii.

Giorgia Meloni urmează să participe, la Palatul Prezidențial, la o ceremonie în care Mario Draghi îi va preda ștafeta, apoi va avea loc prima ședință a noului Guvern. Cel mai probabil, marți, noul premier va merge în Parlament și va cere votul de încredere al celor două Camere.

Din Italia, pentru Telejurnal, Alberta Forgiarini.

––––––––––––––––––––––––––––

Meloni va merge apoi în parlamentul italian, pentru a cere votul de încredere. Giorgia Meloni va fi prima femeie premier din istoria Italiei, după 30 de bărbați care au ocupat această funcţie.

Mâine, Mario Draghi va preda guvernul Giorgiei Meloni apoi va urma prima ședință a noului executiv, a transmis Alberta Forgiarini, corespondentul TVR în Italia. Cel mai probabil, marți, Giorgia Meloni va merge în cele două camere – Camera Deputaților și Senat – să-și prezinte programul și va cere parlamentului votul de încredere, pe care mai mult ca sigur îl va obține, pentru că are majoritatea asigurată.

Noul guvern este format din 24 de miniștri, între ei sunt 6 femei și 5 tehnocrați. În guvern sunt Antonio Tajani, fost preşedinte al Parlamentului European, care va fi ministru de Externe, și Matteo Salvini, care a primit portofoliul de la Infrastructură. Cumnatul ei este viitorul ministru al Agriculturii.

Italienii așteaptă de la noul guvern să le fie scăzute facturile, care acum sunt exorbitante, să fie schimbate legea pensiilor și legea bugetului. Noul guvern vrea să schimbe acel drept de cetățenie, pentru că multe persoane preferă să nu muncească pentru a primi acel drept de cetățenie – un ajutor care depășește 600 de euro – , dorește să schimbe Constituția, astfel încât președintele să fie votat de popor.

–––––––––––––––––––––––––––––

Giorgia Meloni l-a numit pe Giancarlo Giorgetti, din cadrul Ligii lui Matteo Salvini, ministru al Economiei. Potrivit agenției AFP, preluată de Agerpres, Giorgetti trece drept unul dintre reprezentanţii cei mai moderaţi şi pro-europeni ai formaţiunii. În calitate de ministru al Dezvoltării Economice, el a fost până la final un susţinător al fostului premier Mario Draghi.

Portofoliul de ministru de Externe ar urma să fie ocupat de Antonio Tajani, din cadrul Forza Italia, fost preşedinte al Parlamentului European şi fost comisar european pentru Industrie, relatează Reuters.

Postul de ministru pentru Afaceri Europene va fi ocupat de un personaj mai puţin cunoscut pe scena internaţională, eurodeputatul Raffaele Fitto, copreşedinte al grupului Europenilor Conservatori şi Reformişti (ECR).

Alte posturi-cheie din cabinet, cel de ministru de Interne şi cel al Apărării, vor fi ocupate de Matteo Piantedosi, un funcţionar civil de carieră fără afiliere politică, respectiv de Guido Crosetto, unul dintre fondatorii Fratelli d’Italia.

În total, 9 ministere au fost asumate de Fratelli d’Italia, Liga şi Forza Italia au primit câte 5, iar 5 au fost încredinţate unor tehnocraţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite