Gimnastica, o pasiune de-o viaţă. Povestea lui Titi Hărgălaş, gimnast, antrenor şi arbitru

14 aprilie 2017, 19:58

Titi Hărgălaș, nea Titi, cum i se adresează cunoscuţii, vine în fiecare zi în sala de antrenamente. Aproape că nu există gimnast sau gimnastă care să nu-l fi întâlnit măcar o dată. Ca sportiv, a obţinut titlul de campion naţional la sol şi inele în 1958 şi în 1959.

Când Titi Hărgălaș a început să practice gimanstica, acest sport era încă la început în ţara noastră. Nu doar aparatele erau rudimentare, ci şi echipamentul.

Ca gimanst nu a reuşit să aducă nicio medalie internaţională României, dar şi-a luat revanşa ca antrenor. A devenit profesor şi a bătut ţara în lung şi în lat pentru a descoperi talente. A fost primul antrenor pe care Dan Grecu l-a luat cu el la Reşiţa pentru a pune pe picioare clubul sportiv de acolo.

A pregătit peste zeci de campioni naţionali de juniori şi şcolari. A obţinut cu elevii săi numeroase medalii la Campionatele Europene şi a contribuit decisiv la ridicarea gimnasticii masculine în România.

Nici astăzi, la peste 80 de ani, nea Titi nu poate sta departe de sala de gimnastică. Este printre puţinii antrenori care nici nu s-au gândit vreodată să părăsească România pentru a împărtăşi talentul său altei ţări. Hărgălaş este şi arbitru internaţional. Are la activ sute de concursuri naţionale şi internaţionale. Maestru al sportului, în 2000 a primit Medalia Naţională „Pentru merit”.

În avanpremiera Europenelor de la Cluj, Ştirile TVR au lansat, în 27 martie, campania campioni de poveste/#gimnastica60,  30 de reportaje despre momentele de glorie, dar şi de cumpănă pe care gimnastica românească le-a traversat de-a lungul celor şase decenii scurse de la primele Campionate Europene (Bucureşti, 1957).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite