18 gimnaste din Viniţa, printre care se află și campioana Ucrainei la gimnastică artistică, au fugit din calea bombelor şi s-au refugiat la Iași

18 martie 2022, 19:12

Mihailo este unul dintre puținii adulți care le-au însoțit pe cele 18 gimnaste în drumul lor spre România. A reușit să le treacă granița după un drum plin de pericole.

MIHAILO ZABOLOTNÎI: „Două zile şi două nopţi ne-am ascuns în beci. A fost cumplit. Copiii dormeau pe pământul umed. Îmi pare rău de aceşti copii, de viitorul lor. Dar va fi bine. Viaţa merge mai departe!”

Acum, sunt cu toții cazați la o pensiune din apropiere de Iași, iar fetele se antrenează la sala polivalentă din oraș. Cele mai multe și-au lăsat, însă, părinții în urmă și fac exercițiile cu lacrimi în ochi.

MARINA, mama unei gimnaste din lot: „Copiii noştri înţeleg ce se întâmplă acum în Ucraina. Este important pentru ei să ştie că cei dragi de acasă sunt bine, sănătoşi, iar datoria noastră este să avem grijă de ei, să le explicăm şi să le fim alături, să nu sufere mai mult decât suferă deja.”

După primele bombardamente, antrenoarea gimnastelor a înţeles că trebuie să le salveze cât mai curând. Chiar dacă asta înseamnă ca ele să stea departe de părinți. Speră doar ca această perioadă dură pentru ele să fie cât mai scurtă.

ANA MIRGORODSKAIA, antrenoarea Lotului Regional de Gimnastică Artistică de la Viniţa: „E foarte greu. Războiul ne-a făcut să împărţim viaţa în înainte şi după război. Suntem conştienţi cu toţii că niciodată nu va mai fi cum a fost până acum. Greu şi aici, dar e mult mai greu acolo pentru că există frica. Nu ştii cum să ajuţi şi cum va fi mâine. E vorba de frică.”

Multe dintre gimnastele din lotul regional sunt laureate la importante competiţii naţionale şi internaţionale. Victoria e chiar campiona Ucrainei la gimnastică artistică. Cel mai mult își dorește să participe la Olimpiada de la Paris, dar știe că războiul stă în calea acestui vis.

Aproape 470 de mii de refugiați ucraineni au intrat în România de când a izbucnit războiul. Ca și aceste gimnaste, cu toții au primit în țara noastră sprijinul de care au avut nevoie.

Premierul a anunțat că România a alocat până acum 3,4 milioane de euro pentru ajutorarea refugiaților ucraineni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă