Ghidul care îi îndrumă pe profesori cum să-şi declare veniturile din meditaţii a fost publicat de ANAF. Cadrele didactice vor trebui să aibă şi case de marcat

3 mai 2022, 18:01

Unul din trei elevi din România face meditaţii. Cei mai mulţi sunt în clasa a opta şi a douăsprezecea. Materiile căutate cel mai des sunt matematica, limba şi literatura română, dar şi limbile străine, arată un studiu IRES, publicat anul trecut.

Același studiu arată că în doar 20% dintre cazuri, cadrele didactice eliberează un bon sau o chitanță.

ANAF a publicat un ghid care spune ce paşi trebuie să urmeze cei care fac meditaţii. Persoanele fizice care fac ore în privat cu elevii trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului, să completeze Declarația unică privind impozitul pe venit şi să aibă casă de marcat.

Florin Dragomir este inginer şi în timpul liber predă fizică şi matematică.

FLORIN DRAGOMIR, meditator: Casa de marcat ar trebui să îmi iau dacă aș avea de la 10 copii sau 20 de copii, cu care să fac meditații într-un an. Dacă am unu, doi, trei – nu mi se pare normal.

Deși obligativitatea declarării veniturilor din Educație există de ceva vreme, publicarea acestui ghid poate fi văzută și ca o presiune pentru cei care nu au făcut asta până acum, susțin sindicaliștii din învățământ.

SIMION HĂNCESCU, președintele FSLÎ: Eu nu prea văd că această măsură îi va determina pe profesori să își înregistreze toate veniturile, pentru că este și mecanismul destul de complicat, cu toate documentele pe care trebuie să le depui la Registrul Comerțului.

IULIAN CRISTACHE, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: Problema majoră este că nu doresc acest lucru pentru că în momentul în care eliberezi factură trebuie să fie trecut şi numele elevului și atunci se vede că elevul este din clasa respectivă și încalcă codul de etică.

Preţurile pentru o oră de meditaţîi variază între 50 şi 100 de lei.

MARIAN STAȘ, expert în educație: Vorbim nu de un profesor, doi, ci de o piaţă cu o estimare de 3 miliarde de lei anual. Asta e foarte mult. Un astfel de mecanism, vestea proastă este că el este pervertit într-o industrie de făcut bani.

Potrivit ghidului publicat de ANAF, plata impozitului trebuie făcută până pe 25 mai, însă nu este precizat ce se întâmplă dacă cei care fac meditații nu raportează veniturile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite