GhiDigital, episodul 40 | Cât de importantă este interfața digitală care ne permite astăzi să aflăm și să anticipăm starea vremii

Transporturile, agricultura, explorarea spațială, strategiile militare, siguranța propriilor locuințe dar și concediile noastre depind de milioane și milioane de senzori care transmit când, dacă și cât plouă, ce cotă au apele râurilor, cât de agitate sunt oceanele, ce intensitate au emisiile electromagnetice, cât de poluat este aerul, ce temperatura are, care mai e starea ghețarilor de la poli și câte și mai câte.

19 Decembrie 2022, 09:45 (actualizat 22 Martie 2023, 16:48) Știrile TVR |

Astăzi avem senzori instalați de pe fundul oceanelor până pe vârful munților. Baloanele meteo se ridică până la 13 kilometri altitudine, iar peste toate veghează o rețea de sateliți care adună cantități inimaginabile de date. Toate aceste informații capătă cu adevărat valoare însă pentru că pot fi analizate de supercomputere dar mai ales pentru că sunt împărtășite și puse la dispoziția tuturor în cel mai pur spirit științific.

În plus, era digitală a făcut posibilă și analiza tuturor acestor date pentru a genera prognoze din ce în ce mai precise. O fi descoperit Columb America doar cu o busolă și citit în stele, dar oricum când a ajuns la mal habar nu avea unde se află, de fapt.

Astăzi, casa noastră, Terra, aproape nu mai are secrete datorită infrastructurii digitale. Nu că asta ne-ar face să avem mai bine grijă de ea. Dar măcar nu mai avem scuza că nu știm ce ne așteaptă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN GHIDIGITAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI