GhiDigital, episodul 30 | Cu ce va rămâne în cronica digitală PP-22?

26 septembrie 2022, 09:58

Cu ce va rămâne în cronica digitală PP-22? Adică ce decizii se vor lua la București care vor avea efect în timp și vor schimba viață oricui de pe planetă? E o întrebare pe care o punem și la începutul și la finalul conferinței.

Prima săptămână e dedicata alegerilor. Comisiile ITU, Consiliul permanent și șefia organizației sunt confirmate prin vot de delegați. E și prilej de descărcare a tensiunilor geopolitice. Se va decide inclusiv ce sprijin va primi Ucraina pentru a-și reconstrui infrastructura de telecomunicații după încheierea războiului cu Rusia.

Adunarea plenipotențiară poate părea de foarte lungă durată pentru cineva din afară. Cu ce se ocupă vreme de trei săptămâni peste 2000 de oameni? Ei bine, conferința este împărțită în cinci comitete tematice care au pe agendă, în total, peste 180 de rezoluții. Care trebuie dezbătute și agreate, în unanimitate dacă se poate. Se lucrează la foc continuu.

Temele sunt complexe și delicate. Cum ar fi rolul tehnologiei digitale în combaterea pandemiilor globale, statutul cablurilor submarine care creează coloana vertebrală a rețelei de internet, securitatea cibernetică, o foarte disputată rezoluție privind inteligența artificială, gestionarea deșeurilor pe care le generează miliardele de aparate digitale scoase din uz, politici de conectare a aproape trei miliarde de oameni care încă nu au acces la infrastructura digitală, valul de expansiune al IoT, internetul lucrurilor, adică modul în care aparatele digitale comunică direct între ele. Și multe altele.

În plus, startul neoficial al ITUPP are loc chiar duminică 25 septembrie, cu reuniunea informală a peste 70 de miniștri de telecomunicații. E conferința care precede săptămâna de alegeri și declarații politice ale delegaților. Ce ne privesc pe noi, oamenii din afara domeniului, toate aceste dedesubturi tehnico-politice? Pai ne privesc. Pentru că ele se implementează cu bani publici și, vrem nu vrem, ne afectează viață de zi cu zi.

TVR este partener oficial al conferinței PP-22. Așa că GhiDigital are un loc bun printre observatorii evenimentului și vom folosi privilegiul pentru a vă informa în detaliu despre tot ce e important.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite