GhiDigital, episodul 23 | Linux – sistemul de operare care susține tăcut lumea digitală

11 aprilie 2022, 15:06

Însă toată această explozie nu putea avea loc fără efervescența digitală mai puțin vizibilă a deceniilor VIII și IX din Statele Unite. Se inventau programe și sisteme de operare, se lansau computere încă nestandardizate și incompatibile unele cu altele. Autorii țineau codurile sursă ale programelor lor secrete, pentru a împiedica răspândirea neautorizatî și pentru a vinde cât mai multe exemplare. Poate nu știați, dar nu muzica, filmul sau literatura au generat actuala formî a legii copyrightului din America, ci industria de software, în 1976.

Împotriva acestui curent care avea să forjeze fenomenul digital în matrițele corporatiste și generatoare de bani, s-a născut Mișcarea Pentru Software Liber, sau GNU. Un programator școlit la Harvard și MIT, Richard Stallman, a lansat în 1983 un manifest care susține că oricine ar trebui să aibă dreptul să utilizeze, să distribuie, să studieze și să modifice, să îmbunătățească un program de calculator, gratuit și pentru binele public. A adunat în jurul acestei idei un grup de IT-iști care au scris și făcut disponibile codurile sursă a zeci de programe. Împotriva restricțiilor de copyright, ei au lansat, ironic, conceptul de copyleft.

Mișcarea GNU avea însă nevoie de un sistem de operare, care să fie performant și capabil să contracareze ofertele comerciale. Computerele erau dominate pe atunci de un sistem de operare numit UNIX, aparținând firmei Bell Labs. Soluția a venit însă nu din Statele Unite ci din Finlanda. În 1991, un student al Universității de Tehnologie din Helsinki, Linus Torvalds, a folosit programele gratuite din ecosistemul GNU și a scris un sistem de operare care putea înlocui cu succes sistemul UNIX. A publicat codul sursă pe internet, l-a numit Linux, iar restul e istorie. Istorie care se scrie și azi.

Pentru că e foarte probabil să nu avem habar, dar sistemul de operare deschis GNU/Linux este prezent cam peste tot în jurul nostru. Cel mai bun exemplu este că însuși sistemul de operare Android care vă ține în viață telefonul personal, este dezvoltat plecând de la Linux!

Linux este regăsit la NASA, gestionează toate supercomputerele din lume de la ora actuală, aproape toate serverele, este utilizat în mașinile Tesla și rachetele Space X ale lui Elon Musk, a fost ales de guvernul brazilian pentru a gestiona infrastructura digitală de stat, este folosit de zeci de companii pentru o mulțime de aparate smart, gen televizoare sau ceasuri și da, stă și la baza sistemului de operare NeoKylin adoptat de guvernul chinez.

Poate Linux nu este soluția pentru noi, utilizatorii fără pregătire cibernetică, dar fibra Linux și a altor programe create și împărtășite deschis umanității, este din ce în ce mai mult țesută în realitatea digitală în care trăim.

Poți utiliza, distribui, studia și îmbunătăți un program pentru binele public. Crezul Mișcării pentru Software Liber nu i-a făcut pe Richard Stallman și Linus Torvalds cei mai bogați oameni din lume. Dar contribuția lor la lumea digitală de azi, îi face eroi cu care suntem contemporani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite