GhiDigital, episodul 12 | Filmele au început pe o peliculă de celuloid, au trecut pe una de polimeri și astăzi sunt complet digitale

Civilizația umană s-a dezvoltat și s-a închegat cu ajutorul poveștilor. Fiecare dintre noi a crescut și a ajuns până aici mergând pe firul narativ deșirat înaintea noastră de bunici și părinți. Și ținem la mare cinste pe oricine se dovedește un meșteșugit povestaș. Iar de vreo sută și ceva de ani nimic nu întrece a șaptea artă, filmul. A început pe o peliculă de celuloid, a trecut apoi pe una de polimeri și, evident, astăzi este complet digital, pe ecrane mai mici sau mai mari.

20 Decembrie 2021, 14:28 (actualizat 20 Decembrie 2021, 14:38) Știrile TVR |

Eu vă recomand câteva filme în care cred că autorii au reușit, cu ajutorul unor povești captivante, să ne arate fațete plauzibile ale unei lumi digitale în care am făcut deja primul pas.

Încep cu singurul serial din lista: Black Mirror. A debutat în 2011 și a are deja patru sezoane. Fiecare episod este însă un film independent, care mai sumbru, mai înfricoșător sau mai amuzant, dar care pare rupt dintr-o lume la o întindere de braț distanță. Cred că ne aflăm într-o intersecție cu o mulțime de opțiuni în ceea privește rolul tehnologiei digitale în fibra civilizației umane. Iar Black Mirror merge cu îndrăzneală pe multe dintre aceste potențiale drumuri. Puteți vedea episoadele în ce ordine doriți.

In Time este un film în care aflăm, daca nu știam deja, că timpul este cea mai prețioasă resursă pe care o avem la dispoziție. Care ar fi prețul pentru o societate umană populată exclusiv cu oameni tineri? Și de ce, în ciuda idealurilor pe care le urmărim de câteva sute de ani, nu reușim să creăm o lume fără inegalități crase și fără segregări sociale după cine știe ce criterii? Sunt întrebările pe care și le pune regizorul și scenaristul Andrew Niccol într-un film care poate rămâne în aparență încă o banală pelicula de acțiune marca Hollywood. Dar nu este.

Avertismentele dure pot lua și forma unei înduioșătoare povești de dragoste între doi roboți, într-un film de animație. Dar nu vă lăsați păcăliți de aparențe nici aici. Wall-E este un film delicios cu un miez amărui. Ne arată cum oamenii pot deveni din stăpâni sclavii tehnologiei și cum e foarte posibil să ne dăm de bunăvoie libertatea contra unei stări perpetue de confort și nepăsare. Un film de desene animate recomandat cu căldură întregii familii.

Ultimul pe lista de astăzi este un film - singurul de altfel din recomandările mele - din secolul trecut. Când a apărut The Matrix, în 1999, a dat de perete cu ușa creativității cinematografice. Lana și Lilly Whacowski, care semnează și regia și scenariul au împrospătat modul de a face un film de acțiune fară a face însă rabat de la mesajele profunde. Universul distopic din Matrix, în care oamenii sunt hrană pentru o colosala inteligență artificială, a generat încă două filme din serie, care fac din The Matrix, în opinia subsemnatului, cea mai frumoasă trilogie din istoria cinematografiei.

Recordul filmului The Matrix poate fi depășit chiar de el însuși. Al patrulea episod din seria Matrix, îndelung așteptat, are premiera peste numai trei zile. Eu nici nu mai plec de aici. Vă aștept săptămână viitoare alte recomandări de neratat. Vizionare plăcută!

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN GHIDIGITAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 32°C
IASI 31°C 31°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 34°C 32°C
BRASOV 32°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI