GhiDigital, episodul 6 | Cum și când a apărut internetul, cea mai complexa infrastructură construită vreodată de civilizația umană

Să zăbovim un pic la partea tehnica. Internetul reprezintă cea mai complexa infrastructura construită vreodată de civilizația umană. Este mult mai sofisticată decât cea a rețelei de electricitate, cel puțin din două motive: în primul rând, pentru că este o rețea continuă, cu legături neîntrerupte și aproape instantanee între oricare două puncte de pe planetă. Iar acest lucru este posibil datorită numeroaselor tehnologii combinate, hardware și software și a legăturilor prin cablu și prin unde radio transmise terestru sau prin satelit.

01 Noiembrie 2021, 09:42 (actualizat 02 Noiembrie 2021, 12:51) Știrile TVR |

Poate nu știați, dar cuiva i-a trăsnit prin minte să tragă un fir continuu prin adâncurile oceanului Atlantic încă din secolul al XIX-lea, pentru a lega prin telegrafie Europa de America. I-au urmat, 90 de ani mai târziu, cabluri pentru telefonie. Iar astăzi, țineți-vă bine, 99 la sută dintre datele care circulă pe internet depind de cablurile care leagă pe sub apă toate continentele, cu excepția Antarcticii. În total este vorba despre aproape 300 de cabluri subacvatice cu o lungime însumată de un million de kilometri care au că miez un snop de fibre optice capabile să transmită cantități uluitoare de informații cu o viteza de 99,7 la sută din viteza luminii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN GHIDIGITAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI