GhiDigital, episodul 32 | Au fost aleşi cei 12 membri ai Grupului de Reglementare Radio şi cei 48 de membri ai Consiliului ITU. România a câştigat al optulea mandat

Săptămâna a doua de ITUPP a început tot sub zodia politicii. Au fost aleşi cei 12 membri ai Grupului de reglementare Radio şi cei 48 de membri ai Consiliului ITU. Romania a candidat pentru al optulea mandat în Consiliu şi a câştigat grupa regiunii C cu 160 de voturi. Grupa aceasta a fost cea mai delicată pentru că avea drept candidate şi Rusia şi Belarus. Ambele au fost lăsate pe dinafară de votul delegaţilor.

10 Octombrie 2022, 10:47 (actualizat 17 Octombrie 2022, 11:00) Știrile TVR |

Rusia a pierdut şi locul în Grupul de reglementare radio. Nu mai are nicio funcţie înaltă în ITU. Acesta a fost încă un mod al lumii de a transmite Rusiei un mesaj de distanţare după declanşarea agresiunii asupra Ucrainei.

Pentru un jurnalist, lucrările ITUPP merg prea încet şi sunt cumva încifrate. Sunt subiecte foarte specializate. Aceasta este şi explicaţia pentru care ţările îşi aduc la reuniune delegaţii de zeci de oameni. Fiecare cu felia lui de expertiză.

Au fost adoptate în plen modificări ale mai multor rezoluţii menite să actualizeze reglementarea cu evoluţia realităţii.

Una are ca subiect susţinerea tinerilor în înţelegerea, educarea şi accesul în piaţa tehnologiilor digitale.

O altă rezoluţie sprijină dezvoltarea interfeţelor care permit includerea persoanelor cu dizabilităţi la aplicaţiile din ecosistemul digital.

O altă rezoluţie angajează ITU să ofere suport tehnic Palestinei pentru dezvoltarea infrastructurii digitale.

Pe palierul mai strict tehnic, rezoluţia 197, adoptată şi ea, angajează ITU să contribuie la implementarea ţintelor de dezvoltare durabilă 2030 asumate de ONU pentru a avea standarde privind dezvoltarea Oraşelor Inteligente, Smart Cities, şi a comunicării directe între obiectele conectate, Internet of Things, internetul lucrurilor.

Conceptele acestea poate încă exotice sau minoritare, ar putea deveni regulă într-un deceniu sau două: toate obiectele smart ar putea comunica direct între ele iar oraşele să furnizeze servicii digitale de trafic, gestionare a deşeurilor, iluminat şi câte si mai câte ca parte a unei infrastructuri normale şi poate chiar obligatorii.

Zilele care urmează se anunţă la fel de „palpitante" pentru observatorul avizat: se aşteaptă o rezoluţie în premieră care încearcă să strunească dezvoltarea inteligenţei artificiale.

Dar se aşteaptă şi un document pentru clarificarea rolului pe care tehnologia îl va avea în gestionarea crizelor şi pandemiilor, asta după ce s-a văzut că valurile de Covid au dezvoltat semnificativ serviciile digitale.

În plus, ITU îşi va asuma, tot printr-o rezoluţie programată săptămâna viitoare, şi sprijinirea reconstrucţiei infrastructurii telecom a Ucrainei după încetarea războiului.

La ITUPP a fost activă şi sprinţară şi sora mai drăguţă şi mai delicată a politicii: diplomaţia. Statele membre au adus la Bucureşti cadouri simbolice pentru participanţi, au sponsorizat câte un prânz, au găzduit câte o recepţie de seară.

Ca ţară gazdă, am angrenat şi noi în această reţea de seducţie culturală Ateneul Român, Opera Naţională Bucureşti, Corul Madrigal, Muzeul Satului, Castelele Bran şi Peleş şi salina de la Slănic Prahova.

Ca să lăsăm oaspeţilor cât mai multe amintiri plăcute.

Iar Qatarul a fost desemnat ca ţară gazdă pentru următoarea ediţie a ITUPP, cea din 2026.

#GhiDigital vă propune un material care rezumă 15 ani de acțiuni coerente și consecvente care ne arată că se poate! Un dialog între Kersti Kaljulaid, președinta Estoniei între 2016-2021, și Sabin Sărmaș, presedintele desemnat al ITUPP22.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN GHIDIGITAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI