Gheparzii din Africa, trataţi de români. Veterinarii clujeni tratează puii de feline dintr-un adăpost din Somalia

7 noiembrie 2018, 15:21

În Somalia, puii de gheparzi recuperaţi din sălbăticie, ajung să fie îngrijiţi la un adăpost al Universităţii din Hargeisa. Micile feline sunt hrănite, îngrijite, dar nu primesc şi tratament veterinar adecvat. Mai mulţi veterinari din Cluj vor să schimbe această situaţie.

“Dimineața, la 7, hrănim gheparzii și le curățăm țarcurile. Urmează a doua hrănire după-masă, avem aici și doi pui care au nevoie de îngrijire mai specială, pe unul îl hrănim cu biberonul de cinci ori pe zi”, povesteşte Angela Ionică, cercetător științific, USAMV Cluj.

Angela este unul dintre specialiştii care lucrează voluntar în Hargeisa. Are o triplă misiune: ajută puii de ghepard să supravieţuiască, îi învaţă pe studenţii somalezi medicina veterinară şi face cercetare.

“Activitatea principală va fi implementarea unui modul de medicină veterinară a animalelor sălbatice la Facultatea de Medicină Veterinară din Hargeisa, va fi și cercetare să vedem care sunt principalele boli la care sunt expuși acești gheparzi. Chiar acum se află acolo o colegă a mea care a mers să pună la punct un protocol de diagnostic”, precizează prof.dr. Andrei Mihalca, prorector Relații Internaționale, USAMV Cluj.

Pe piața neagră din țările arabe, ghepardul a devenit un animal de companie preferat de cei bogaţi. Un pui de ghepard este vândut şi cu 10.000 de euro. Există și crescătorii legale, dar aici sunt liste de aşteptare pentru câţiva ani. De cererea în creştere profită braconierii.

Veterinarii clujeni sunt ajutaţi, în misiunea lor, şi de specialişti din Cehia. Cu toţii intenţionează să prelungească acest program cel puţin un an şi jumătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite