Valeriu Gheorghiţă: Nu există date, în prezent, care să justifice doza a patra de vaccin anti-COVID. 50% din populaţia adultă peste 18 ani s-a imunizat cu cel puţin o doză

Valeriu Gheorghiță
Valeriu Gheorghiță
27 ianuarie 2022, 15:41

„La momentul actual, nu avem toate datele disponibile să putem spune că se justifică administrarea celei de a patra doze. Ştim în schimb că vaccinurile actuale, chiar după prima schemă, oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu Omicron, iar doza de booster asigură o protecţie de lungă durată, pentru că ştim că imunitatea pentru Omicron se pierde mai repede decât ceea ce ştiam pentru varianta Delta”, a afirmat Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Medicul militar a menţionat că „expunerea la îmbolnăvire o avem cu toţii, în fiecare zi, având în vedere transmisibilitatea extrem de crescută pentru Omicron şi interacţiunea cu celelalte persoane”.

„Rezultatul final al infectării va fi diferit la o persoană vaccinată faţă de una nevaccinată. Vaccinul ne protejează faţă de formele grave”, a subliniat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că, în prezent, 50% din populaţia adultă peste 18 ani s-a imunizat cu cel puţin o doză: „În momentul acesta avem 50% din populaţia adultă peste 18 ani care are cel puţin o doză de vaccin. Practic, am atins acest prag de vaccinare în populaţie adultă. Din populaţia totală rezidentă în România, rata de vaccinare se apropie de 41,8%. (…) În momentul de faţă, sunt peste 2,33 milioane de persoane care au primit doza de booster din cele eligibile, ceea ce înseamnă un procent de aproximativ 40% din cei care pot să efectueze boosterul la acest moment care s-au prezent pentru efectuarea acestui tip de vaccin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite