TELEJURNAL REGIONAL

GORJ | Gheorghe Ceaureanu, sculptorul în vârstă de 90 de ani care şi-a dedicat întreaga viaţă lemnului

La aproape 90 de ani, a rămas singurul sculptor din comuna lui Brâncuși. Gheorghe Ceaureanu și-a dedicat întreaga viață lemnului, iar din mâinile sale ies adevărate opere.

17 Iunie 2021, 10:38 (actualizat 17 Iunie 2021, 11:37) Știrile TVR |

De la simple obiecte de mobilier până la vestitele porți maramureșene, toate sunt atent sculptate și șlefuite în micul său atelier din Peștișani. De o viață, cea mai mare pasiune a lui Gheorghe Ceaureanu este sculptura. De la uși cu modele florale ori simboluri de sute de ani cu dalta și creionul până la adevărate opere de artă, toate au o însemnătate aparte. Nu a învățat sculptura la școală, ci de la bătrânii satului.

Lucrările sale au fost expuse în mari târguri de profil din țară de-a lungul anilor și abia făcea față comenzilor. Acum, odată cu vârsta înaintată, le-a redus chiar dacă mulți oameni încă îi cer.

A rămas singurul sculptor în lemn în Peștișani, comuna în care a văzut lumina zilei marele Constantin Brâncuși. Singura dezamăgire este că nu are cui să transmită mai departe pasiunea pentru lemn și acest meșteșug. Tinerii locului văd meseria prea migăloasă așa că nu sunt dispuși s-o învețe.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI