Geta Brătescu a primit Ordinul „Steaua României”. Expoziția artistei la Bienala de la Veneția a fost un succes

12 ianuarie 2018, 17:38

La 91 de ani, Geta Brătescu a fost prima artistă femeie căreia i s-a dedicat o expoziție personală la Bienala de la Veneția, în cei peste 100 de ani de participare a României.

„Apariții” a adus la un loc lucrări din toate etapele de lucru ale Getei Brătescu, multe în premieră, utilizând diverse medii artistice și a inclus o preocupare recentă a artistei – o oglindire a atelierului, văzut ca spațiu fizic și mental.

Curatoarea expoziției spune că punctul de întâlnire al lucrărilor din expoziție este capacitatea artistei de a conceptualiza subiectivitatea feminină.

După Veneția și Gent, ICR face demersuri pentru organizarea în acest an a unei expozitii Geta Brătescu la Madrid.

Expoziția din Pavilionul României a reflectat stadiul actual de lucru al Getei Brătescu, prezentând totodată o selecție de lucrări care definesc complexitatea parcursului ei. Expoziția captează aproape toate mediile de lucru ale Getei Brătescu, una dintre calitățile formidabile ale artistei fiind caracterul mobil, deschis, performativ, versatil al practicii ei – de la colaj la film experimental, fotografie, desen, gravură.

Geta Brătescu crede că „arta este un joc serios”, aşa că se joacă, desenează cu ochii închişi, creează, inventează, provoacă.

Expoziția s-a desfășurat pe o perioadă de aproape șapte luni. În toată această perioadă, proiectul a trăit atât prin interacțiunea cu publicul, cât și prin evenimentele conexe, atât în România, cât și la Veneția – printre acestea, lansarea catalogului expoziției sau discuții publice cu curatori familiarizați cu opera Getei Brătescu și care au oferit perspective de relevanță internațională asupra operei artistei.

Participarea Getei Brătescu la Bienala de la Veneția a adus împreună lucrări din toate etapele de lucru ale artistei – multe dintre ele arătate în premieră -, demonstrând dezinvoltura cu care ea utilizează o multitudine de medii artistice.

Expoziția „Apariții” a fost concepută prin prisma unor nuclee tematice, incluzând și cea mai recentă etapă a demersului ei artistic, într-o încercare de a oferi o oglindire a spațiului atelierului, înțeles ca spațiu fizic, dar și ca entitate meta-artistică. Atelierul fizic și cel mental se împletesc într-o alcătuire complexă, la fel și textele literare cu conceptualizarea lor vizuală, mitologiile feminine cu auto-prospecția, memoria personală cu memoria culturală și imaginația. „Amintirea este apariție; epifanie, ca și arta”, spune Geta Brătescu.

Născută în 1926 la Ploiești, Geta Brătescu este o personalitate centrală a artei contemporane românești şi internaţionale. A studiat simultan la Facultatea de Litere și Filosofie și la Școala de Belle Arte din București și a lucrat ca director artistic pentru revista Secolul 20, denumită în prezent Secolul 21.

La 91 de ani, Geta Brătescu este prima artistă femeie căreia i se dedică o expoziție personală în cei mai bine de 100 de ani de când România participă la Bienala de Artă de la Veneția, cel mai important eveniment de artă contemporană din lume.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite