Gestul extrem al unui director de balet, după ce a fost enervat de o cronică negativă

Balerină
Balerină
14 februarie 2023, 13:25

Marco Goecke, șeful companiei de balet a Operei de Stat din Hanovra, a primit, de asemenea, interdicție de a intra în teatrul de operă, a confirmat luni după-amiază un purtător de cuvânt, după ce s-a confruntat cu Wiebke Hüster, criticul de balet de la Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), în pauza ultimului său spectacol de duminică seara.

El a atacat-o verbal înainte de a scoate din buzunar o pungă cu fecale de câine și de a-i freca conținutul pe față, au precizat FAZ și Wiebke Hüster.

Ziarul a precizat că Goecke și-a exprimat furia în legătură cu recenzia lui Hüster, publicată sâmbătă în FAZ, despre spectacolul său „În muntele olandez”.

Hüster a scris: „În timpul vizionării spectacolului, se alternează între o stare de nebunie și o stare de plictiseală” și a comparat vizionarea spectacolului cu privitul pasiv al mării „din spatele unui geam, lăsat să stea la căldură, privind o plajă iernatică, ca într-o permanentă stare de pensionare.”

Goecke, în vârstă de 50 de ani, care s-a format la Conservatorul regal din Haga, este director al companiei de balet din Hanovra din 2019.

Goecke a amenințat că îi va interzice criticului, în timpul pauzei de duminică, accesul în teatrul de operă și a acuzat-o că este responsabilă pentru faptul că spectatorii de teatru și-au anulat abonamentele.

Wiebke Hüster a povestit ulterior incidentul, spunând că Goecke „a scos brusc geanta din buzunar. Cu partea deschisă a pungii, mi-a frecat excrementele de câine pe față. Când am simțit ce făcuse, am țipat.”

Hüster a fost ajutată de un membru al biroului de presă al operei să își curețe fața într-o baie din apropiere. Ea a condus apoi până la o secție de poliție din centrul orașului Hanovra, unde a raportat incidentul.

Directorul artistic al operei, Laura Berman, i-a prezentat scuze lui Hüster și a declarat duminică că va investiga incidentul înainte de a decide ce măsuri să ia.

„Imediat după acest episod, am căutat s-o contactăm pe jurnalistă și să ne cerem scuze personal și, de asemenea, în public”, a declarat Berman. Ea a descris Opera ca fiind un „loc deschis de cooperare și schimb respectuos”, adăugând că managementul va „explora pașii relevanți de legislație a muncii în ceea ce privește directorul de balet Marco Goecke.”

Decizia de suspendare a lui Goecke a fost anunțată luni după-amiază, la câteva ore după ce a fost emisă declarația.

Președintele din Saxonia Inferioară al Asociației Jurnaliștilor Germani, Frank Rieger, a condamnat presupusa agresiune ca fiind „nimic mai puțin decât un atac la adresa libertății presei”.

Un editorial din FAZ a descris episodul ca fiind un „incident îngrozitor” și o „încercare de intimidare a aprecierii noastre artistice libere și critice … Incidentul arată, prin metoda sa îngrozitoare de violență fizică, ceea ce se gândește și se spune adesea în cercurile artistice despre critică și critici.”

Goecke nu a răspuns încă la solicitările de comentarii.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite