Gestul banal care salvează o viață. Zeci de români diagnosticaţi cu leucemie, anemie severă sau boli ereditare ale sistemului imunitar au nevoie urgent de un transplant cu celule stem hematopoietice

Medicii fac apel la români să se înscrie în Registrul donatorilor şi să contribuie la salvarea altor vieți. Oricine este sănătos poate să o facă, însă doar puțin peste 66 de mii de români s-au înscris.

21 Septembrie 2019, 20:12 Știrile TVR |
Gestul banal care salvează o viață
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Dragoş avea 26 de ani când a aflat că suferă de o boală cumplită: leucemie. Medicii i-au spus că un transplant de celule stem hematopoietice ar putea să îl salveze.

Iniţial, a fost testat fratele lui, dar nu a fost compatibil. Apoi, doctorii au căutat un donator în întreaga lume.

Dragoş Doca, pacient: "Cererea a fost făcută în septembrie 2017, iar transplantul a fost făcut în februarie 2018. Am aşteptat puţin. A fost o domnişoară din Germania, 27 de ani, nu ştiu cum o cheamă, tare aş vrea să ştiu".

Dragoş spune că transplantul a însemnat o nouă şansă la viaţă. Acum e student şi visează să devină inginer.

Alţi români nu sunt la fel de norocoşi.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "Pentru 210 pacienţi nu s-a găsit donor compatibil nicăieri în lume. Pentru 70 s-a găsit un singur donator compatibil, dar din păcate, a fost prea târziu pentru ei. În prezent, în România, sunt 37 de pacienţi care aşteaptă un donator compatibil".

Peste 35 de milioane de potenţiali donatori sunt înscrişi în registrele din 55 de ţări. Doar 66 de mii sunt români.

Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice: "66 de mii reprezintă 0,33% din populaţia României. (…) În Germania, spre exemplu, 9% din populaţia ţării este înscrisă în registru. (…) Registrele nu au grijă doar de pacienţii din ţara lor. Au grijă de pacienţii din toată lumea".

Ca să vă înscrieţi în registru, trebuie să vă programaţi la un centru al donatorilor de celule stem hematopoietice. Vi se va recolta sânge pentru analize după ce sunteţi consiliaţi. Există şi o variantă mai simplă: completaţi un formular online şi primiţi o trusă de recoltare acasă. Când sunteţi identificat drept compatibil cu un pacient, sunteţi contactat. Vi se fac analize suplimentare și puteţi dona celule stem hematopoetice.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI