Germania va livra Ucrainei 40 de blindate „Marder” până în primăvară

Vehicul de infanterie Marder - Germania
Vehicul de infanterie Marder - Germania
6 ianuarie 2023, 15:07

„Patruzeci de vehicule vor fi pregătite în primul trimestru şi vor putea fi trimise Ucrainei”, după o „instruire de opt săptămâni” a militarilor ucraineni, a declarat Steffen Hebestreit, în cadrul întâlnirii săptămânale de vineri cu presa.

Preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au anunţat joi trimiterea către Ucraina a unor vehicule de luptă pentru infanterie, pentru a sprijini trupele Kievului împotriva armatei ruse, dar nu precizaseră nici numărul şi nici calendarul acestor livrări.

„A venit momentul de a livra tancuri de protecţie cu tehnologie occidentală”, a justificat Hebestreit, evocând „discuţii intense de la jumătatea lunii decembrie” între aliaţi, care au dus la această decizie ce marchează un salt calitativ în livrările de arme către Ucraina.

SUA urmează să furnizeze vehicule blindate „Bradley”, fiecare echipat cu câte un tun de 25 mm, o mitralieră de 7,62 mm şi rachete antitanc, în timp ce Germania va trimite vehicule „Marder”, dotat cu tunuri de 20 mm.

Partea americană va antrena de asemenea militari ucraineni pentru vehiculul său de infanterie „Bradley”, dar nu se ştie dacă instruirea se va desfăşura în SUA sau Germania, notează DPA.

Aliaţii europeni ai Ucrainei livraseră deja tancuri de concepţie sovietică, nu și tancuri de fabricaţie occidentală, în pofida cererilor repetate ale Kievului.

Berlinul refuzase mereu astfel de livrări, sub pretextul că o asemenea măsură trebuie decisă de comun acord cu aliaţii occidentali şi că NATO nu trebuie să fie implicată direct în război.

Presiunea asupra cancelarului Olaf Scholz a crescut odată cu anunţul făcut miercuri de către Paris, cu privire la livrarea de tancuri de luptă uşoare AMX-10RC, de fabricaţie franceză.

Următoarea etapă solicitată de Kiev este trimiterea de către Berlin a unor tancuri de asalt Leopard 2, echipate cu câte un tun de 120 mm şi reputate pe plan mondial, ceea ce Germania refuză deocamdată.

„Observăm cu atenţie situaţia dinamică din Ucraina şi luăm apoi deciziile noastre în colaborare cu partenerii noştri”, a declarat Hebestreit, întrebat despre această problemă.

SUA şi Germania au promis de asemenea Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Patriot şi urmează să asigure instruirea militarilor ucraineni pentru utilizarea lui.

O reuniune a Aliaţilor pentru a coordona ajutoarele occidentale pentru Kiev urmează să aibă loc „la jumătatea lunii ianuarie”, potrivit unor surse parlamentare.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite