Germania va avea un guvern de coaliție. La 4 luni de la alegeri, conservatorii Angelei Merkel au ajuns la un acord cu social-democrații

8 februarie 2018, 00:01

Cancelarul Angela Merkel s-a declarat satisfacută cu acordul de coaliție la care a ajuns cu social-democrații:  „Sunt convinsă că acest acord de coaliţie la care am muncit împreună este baza unui guvern stabil de care ţara noastră are nevoie şi pe care îl aştepta multă lume de la noi.”

La rândul său, Martin Schulz, liderul SPD, a lăudat înțelegerea, pe care o consideră un moment de cotitură pentru politica europeană și le-a mulțumit partenerilor pentru flexibilitate: „Cred că ce am reuşit, şi să mă ierte colegii mei, poartă semnătura social-democraţiei. Acest acord a fost în mare măsură influenţat de noi. De asemenea, sunt recunoscător că am ajuns la un compromis care cu siguranţă a fost dificil pentru partidele conservatoare.”

Ultimul obstacol al negocierilor au fost ministerele, iar social-democrații au obținut 6 portofolii, inclusiv puternicele fotolii de la Finanțe și Afaceri Externe – acesta din urma va reveni chiar liderului SPD Martin Schulz, lucru aspru criticat de opoziție, în special de Alternativa pentru Germania, partidul de extrema dreapta, a treia forță în parlament.

Alexander Gauland, lider Alternativa pentru Germania: „Dl. Schulz va face în aşa fel ca politicile europene să fie decise de acum la sediul SPD. Vom avea o uniune fiscală, un ministru de finanţe european şi probabil un buget de investiţii european. Mă întreb de ce nu se mută Macron în Cancelarie.”

Martin Schulz a anunţat miercuri seara că va demisiona de la preşedinţia Partidului Social Democrat, el urmând să ocupe funcţia de ministru de externe în viitorul guvern german de coaliţie.

Acordul,  deși dat ca sigur, este încă doar de principiu. Ultimul cuvânt îl vor avea cei peste 460 de mii de membri SPD, care trebuie să-l aprobe printr-un vot poștal ale cărui rezultate vor fi anunțate pe 2 martie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite