Germania: Un an de la atacul de la Hanau, ministrul de Externe cere combaterea rasismului

Heiko Maas
Heiko Maas
19 februarie 2021, 09:39

Vineri se împlineşte un an de când Tobias R. (Rathjen), cetăţean german alb în vârstă de 43 de ani, a împuşcat mortal nouă oameni de origine străină (inclusiv un român, n.red.) la Hanau, într-un atac motivat de rasism, după care şi-a ucis mama şi s-a sinucis, aminteşte agenţia germană de presă.

Heiko Maas (SPD) i-a numit pe cei din AfD „piromani intelectuali”, notând că acest partid a intrat de mult în atenţia serviciilor de informaţii interne.

„Să nu lăsăm agitaţia rasistă fără răspuns, în public şi în parlamente”, a declarat Maas pentru dpa.

Pistolarul de la Hanau difuzase pe platforme online înainte de atac mesaje cu conținut rarist.
Nimeni nu poate spune că atacul de la Hanau nu era previzibil, a subliniat şeful diplomaţiei germane în remarcile difuzate vineri. Datele colectate ani la rând de serviciul de informaţii interne vorbesc de la sine.

În Germania trăiesc peste 33.000 de extremişti de dreapta, dintre care 13.000 sunt dispuşi să recurgă la violenţe, iar aceste cifre sunt pe un trend crescător, a menţionat el.

„Cum de nu auzim cu toţii clopotele de alarmă? Şi cum se poate ca familiile îndoliate să continue să se plângă de lipsa de respect şi de nepăsarea birocratică de care se lovesc din partea autorităţilor?”, s-a întrebat Maas.

Ministrul de externe german a vorbit de asemenea despre „rasismul cotidian din instituţii guvernamentale şi municipale, din magazine, şcoli, autobuze şi trenuri”, care trebuie oprit, a mai consemnat dpa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite