Germania se îndreaptă spre recesiune, prognozează Institutul Economic de la Köln

Institutul Economic German (German Economic Institute - IW) a avertizat marţi că Germania se îndreaptă spre recesiune, urmând să înregistreze anul acesta o creştere a PIB-ului de numai 1,25%, pentru ca anul viitor PIB-ul să scadă cu 1,75%, consemnează agenţia EFE.

27 Septembrie 2022, 17:40 (actualizat 27 Septembrie 2022, 17:44) Știrile TVR |
Prognoză economie Germania / FOTO: Shutterstock - www.shutterstock.com

''Totul indică spre o precipitare necontrolată a Germaniei către recesiune'', semnalează directorul IW, Michael Huther, într-un comunicat în care adaugă că statul trebuie acum să facă un mare efort şi să ia măsuri ''înainte de a fi prea târziu''.

El a apreciat că măsurile luate până în prezent pentru ajutorarea consumatorilor sunt ''importante'', dar a subliniat că ''guvernul nu trebuie să uite companiile care se văd depăşite de costurile ridicate ale energiei'', iar acestea ''au nevoie de un sprijin mai larg. ''Dacă va fi nevoie, va trebui să fie menţinută suspendarea frânei datoriilor'', prevedere constituţională ce impune guvernului federal german să nu contracteze împrumuturi anuale care să depăşească 0,35% din PIB.

În plus faţă de efectele pandemiei COVID-19, Germania se confruntă acum cu o criză energetică, în timp ce inflaţia ridicată afectează deopotrivă companiile şi populaţia.

Energia nu doar că a devenit extrem de scumpă, dar nici nu poate fi garantată pentru companii iarna aceasta, iar multe sectoare nu ştiu dacă în lunile următoare vor avea suficiente materii prime şi produse intermediare.

În acest timp, cererea scade, întrucât, din cauza inflaţiei, mulţi cetăţeni germani renunţă la unele achiziţii. Inflaţia prognozată de IW în Germania pentru anul în curs este de 8%, iar pentru anul viitor de cel puţin 5%.

De asemenea, pandemia COVID-19 continuă să producă efecte negative asupra economiei, cu procese de producţie şi lanţuri de aprovizionare internaţionale în continuare perturbate.

Rata şomajului este de numai 5,25%, iar anul viitor ar urma să crească la circa 5,75%, dar în multe sectoare există un deficit de mii de lucrători calificaţi, ceea ce face ca perspectivele economice să fie şi mai sumbre, semnalează IW.

Economia mondială va creşte, conform prognozei acestui institut, cu 2,75% anul acesta, iar anul viitor cu numai 2%, resimţind efectele costurilor energetice ridicate, problemele de aprovizionare şi incertitudinile globale.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 6°C 5°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 4°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI